ТРИ и по деценије Мираш Дедеић, самозвани поглавар канонски непризнате "Црногорске православне цркве" безуспешно покушава да седне на трон Светог Петра Цетињског. Да прича коју актуелна власт данас промовише није нова, показује документ из кога се виде његове јаке везе са врхом тадашњег комунистичког режима у Црној Гори.

Реч је о белешци разговора који су вођени са тадашњим митрополитом црногорско-приморским Данилом 19. септембра 1984. године на Цетињу. Наводи се да су др Божидар Тадић, у то време потпредседник Извршног већа и председник Републичке комисије за односе са верским заједницама, и Божидар Караџић, секретар ове комисије, са митрополитом Данилом водили разговор "о питањима из домена Православне цркве у Црној Гори".

"Друго питање је покренуо др Божидар Тадић, и односило се на мишљење митрополита о могућности да се замонаши Мираш Дедеић, теолог из Зенице, пореклом из Црне Горе (из околине Мојковца или Бијелог Поља), који је студирао у Риму и Москви, за кога се сматрало да би могао бити један од од кандидата за викарног епископа, односно за митрополита црногорско-приморског", наведено је у белешци.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Борци НОР боре се за распопа Мираша?!

Забележено је и да се Дедеић женио у Паризу, али је то крио! Митрополит Данило је био изричит у оцени да се Мирашу не може веровати, јасно поручујући - чак да му дозвољавају црквени канони, он га не би замонашио!

- У сваком случају, за то је заслужан митрополит дабробосански, па ако он жели, нека га замонаши - дипломатски је одговорио митрополит Данило, што је након два сата разговора означило крај ове приче, која се, нажалост, после три и по деценије од режима у Подгорици поново актуелизује.

ПАРТИЈА ОТВОРИЛА ЦРКВЕНО ПИТАЊЕ

Отворили смо још једно важно питање које дубоко задире у наш идентитет - питање црногорске аутокефалне цркве. Нисмо то учинили на основу емоција или скривених жеља, већ на основу чињеница, историјске грађе и доказа, свесни да не можемо поштовати друге, ако не поштујемо себе - рекао је Петар Ивановић, члан Председништва ДПС на изборној конференцији те партије у Бару.