О ВАРЉИВОМ времену, са неба и на земљи, разговарали смо са Биљаном Вранеш, уредницом временске прогнозе на РТС. Метеоролог по образовању, спојила је љубав према временским феноменима с радом на малом екрану.

* Какво нас је то време снашло?

- Веома су бурни процеси у атмосфери били на крају пролећа и првих летњих дана. Смењују се тропски таласи са обилним и рекордним падавинама. Климатске промене су сада можда проблем број један на планети.

* Како објашњавате те нагле промене?

- Оне су трајна последица утицаја човека на планету. Протекле индустријске револуције, урбанизација градова... доприносе већом емисијом гасова ефекту стаклене баште. Загревање планете неповратно проузрокује бурне процесе у атмосфери.

* Колико су временске прогнозе данас прецизне?

- Када сам почињала да студирам метеорологију, прогнозе су биле са прецизношћу за два-три дана. Сада тај период досеже и до десет дана. Наравно, имамо и оне дугорочне, месечне и сезонске прогнозе.

* Кажете да је метеорологија за вас магична ствар.

- Још као дете привлачио ме је поглед у небо. Како год оно изгледало, кад подигнем главу и погледам нагоре, ја се разведрим.

* И ваш супруг Борис, као пилот, везан је за облаке. Ко код куће ведри, а ко облачи?

- Свакодневно коментаришемо време. Надам се да обоје у нашој породици - само ведримо.

* Које вам је годишње доба омиљено?

- Раније сам волела лето, али је оно постало претопло. Нарочито у градовима. И некако је измакло тој мојој љубави. Сада су ми омиљени и пролеће и јесен, али и зима.

* Да ли свој одмор планирате према временској прогнози?

- Пошто ми муж ради у авио-компанији, наше летовање није лако унапред испланирати. Кад уграбимо неколико слободних дана, гледамо где су тада најбоље временске прилике. Отиснемо се или на нека грчка острва или на запад Медитерана. Метеорологија је увек применљива, како лети, тако и зими.