МИНИСТАРСТВО О ПРОБЛЕМИМА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НИШУ: Не могу да примене закон уназад?

И. М.

четвртак, 27. 06. 2019. у 20:02

МИНИСТАРСТВО О ПРОБЛЕМИМА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НИШУ: Не могу да примене закон уназад?

Факултет спорта и физичког васпитања Фото Ј. Ћосин

У Министарству сада објашњава да је ситуација посебно специфична на Факултету уметности, посебно због отказа професору Небојши Тодоровићу

НАКОН протеста групе професора Факултета уметности у Нишу, због тога што декан није разрешен и поред препоруке Агенције за борбу против корупције, као и отказа који је добио један њихов колега, из Министарства просвете поручују да ће ускоро донети одлуку у вези са ситуацијом на овом факултету. Исто важи и за Грађевинско-архитектонски и Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу, јер такође постоје препоруке Агенције за разрешење декана.

Министар Младен Шарчевић је поводом ових проблема био недавно у Нишу и најавио званичан став Министарства просвете. У Министарству сада објашњава да је ситуација посебно специфична на Факултету уметности, посебно због отказа професору Небојши Тодоровићу. Најављују нове разговоре министра и представника факултета.

Прочитајте још -Предлог смене чак три декана на универзитету у Нишу

Наводи се и да са Министарством правде и Агенцијом за борбу против корупције разматрају примену законске одредбе према којој руководилац не може да буде особа за коју је Агенција дала препоруку за разрешење, а што важи од септембра прошле године.

- У време ступања тог закона декани наведених факултета већ су били на функцији, па је у том смислу Министарству просвете сугерисано да би закон био ретроактивно примењен уколико би декани тих факултета били смењени - наводе у овом министарству.

Агенција за борбу против корупције донела је решења за разрешење декана та три факултета, Сузане Костић, Петра Митковића и Милована Братића, aли их Савети нису прихватили.

- Препорука за разрешење је истовремено и етичко питање, имајући у виду да је један од основних принципа високог образовања академски интегритет - поручују из Министарства просвете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације