АПЕЛАЦИОНИ СУД ПОТВРДИО: Југослав Тинтор легални председник Адвокатске коморе Београда

В. Ц. С.

среда, 26. 06. 2019. у 20:41

АПЕЛАЦИОНИ СУД ПОТВРДИО: Југослав Тинтор легални председник Адвокатске коморе Београда

Југослав Тинтор Фото Д. Миловановић

Управни одбор АКБ, на челу с Тинтором, вратио је мандате адвокатима Београда ради провере сопственог легитимитета и спровео нове изборе за све органе 4. новембра 2018

АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду одлучио је да је једини председник Адвокатске коморе Београда - Југослав Тинтор. Најновијом пресудом, београдска Апелација потврдила је одлуку Вишег суда у Београду, којом су одбијени као неосновани сви тужбени захтеви за поништај избора у АКБ од 13. маја 2017, на којима је Тинтор изабран.

Тако је коначно, после пуне две године суђења и великих драма око заузимања просторија, обијања врата и међусобних оптужби, правоснажном пресудом стављена тачка на питање легалитета руководства АК Београда. Легалитет је оспоравао Владимир Гајић, изабран на "паралелним" изборима 2017. Тинтор је затим поново изабран за председника у новембру прошле године, због чега је Гајић уложио тужбу.

- Управни одбор АКБ, на челу с Тинтором, вратио је мандате адвокатима Београда ради провере сопственог легитимитета и спровео нове изборе за све органе 4. новембра 2018. На њима је, први пут у историји Коморе, гласало 1.000 адвоката. Тако је отклоњена свака дилема око тога ко ужива већинску подршку београдских бранилаца, јер је Тинтор поново изабран за председника са убедљивих 760 гласова - подсећају у АКБ.

Прочитајте још - Југослав Тинтор поново изабран за председника АКБ

У најновијој судској одлуци наводи се да је у условима непостојања легитимног Управног одбора, једино Скупштина, као највиши орган Коморе, могла да преузме овлашћења УО и да је све одлуке донела у складу са Статутом. Због тога је суд одбио све тужбене захтеве за поништај избора 13. маја, и још навео да је УО АКБ, који је одлучио да се изборна скупштина закаже за 10. јун 2017, био без потребног кворума, као и да су у раду УО на седници 20. марта 2017. учествовали и чланови којима су мандати поништени правоснажним пресудама Вишег суда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације