Више од 150 ђака из 13 земаља на Математичком купу у Бeограду

Танјуг

25. 06. 2019. у 22:15

Више од 150 ђака из 13 земаља на Математичком купу у Бeограду

Фото Танјуг

Међународно такмичење отворио је помоћник министра просвете Александар Пајић који је изразио задовољство што је Београд домаћин такмичења у областима које су препознате као важне у 21. веку
У Београду је данас отворен седми куп Математичке гимназије на којем ће своје знање из области математике, физике и информатике показати око 150 ученика из 13 европских земаља.


Београд ће на међународном такмичењу до 29. јуна угостити ђаке из Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Северне Македоније, Црне Горе, Румуније, Русије, Уједињеног Краљевства, Немачке, Словеније...


Међународно такмичење отворио је помоћник министра просвете Александар Пајић који је изразио задовољство што је Београд домаћин такмичења у областима које су препознате као важне у 21. веку.


"Математичка гимназија је институција од посебног националног значаја. Имамо ученике који су завршили ову школу, школовање наставили у великим светским школама, неки су тамо остали, а неки се вратили у Србију и данас овде предају неким новим ђацима", рекао је Пајић.


Изразио је наду да ће то такмичење трајати што дуже, као и да ће бити проширено и на друге земље ван европског континента.


Ђацима се обратио и градоначелник Београда Зоран Радојичић који је изразио задовољство што је Београд домаћин такмичења у којем учествују најбољи ученици Европе.


"Драго ми је да имамо тако паметну децу у Београду, нарочито у Математичкој гимназији која је од великог националног значаја", рекао је Радојичић.


Такмичарима је пожелео добру концентрацију и много стрпљења, као и да проведу лепо време у Београду и да се са позитивним утисцима врате кући.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Београдски ђаци показали шта знају о саобраћају


Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић изразио је наду да ће такмичење проћи у најбољем реду и да ће бити прилика да ученици из 13 земаља размене знања која ће им бити од користи за будуће усавршавање.Одржавање купа подржали су Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације