ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

СПОМЕНИК за жртве Холокауста у Загребу, онако како је замишљен, само је покушај да се скрене пажња са злочина почињених у НДХ. Намера је да се тиме покаже како су за злочине у Другом светском рату криви само Немци, а да се амнестира злочиначки режим НДХ- прокоментарисали су, за "Новости", у Светском јеврејском конгресу покушај да се у Загребу подигне споменик жртвама Холокауста, након што је прошле седмице то тело послало оштро саопштење.

Прочитајте још - Један меморијал, под капом владе

У сарадњи са Јеврејском општином Загреб, Светски јеврејски конгрес учиниће све да се спречи пројекат који је у Загребу већ добио "зелено светло". У непосредној близини Главне железничке станице, требало би да буде постављен споменик жртвама Холокауста, али без назнаке да се ради о жртвама које су настрадале у НДХ. Управа Светског јеврејског конгреса згрожена је пројектом, а оптужују и хрватску власт да покушава да измени историју и ослободи одговорности усташки режим за многобројне злочине почињене над Јеврејима, Србима и Ромима.

Прочитајте још - УПОЗОРЕЊЕ ХРВАТИМА: Лажете о Јасеновцу

Исте тврдње долазе и из Јеврејске општине Загреб, где кажу да је реч о покушају скретања пажње са монструозних злочина које је починио режим Анте Павелића. Предлог загребачких Јевреја је био да се подигне споменик жртвама Холокауста из времена НДХ, тако да се јасно назначи да је реч о жртвама које су настрадале у усташком режиму, али то је управа града Загреба одбила.

СВАСТИКА У ДУБРОВНИКУ НОВИ инцидент са кукастим крстом забележен је у понедељак у Дубровнику, када су у облику свастике сложене клупе на фудбалском терену локалног клуба. У загорском градићу Коњшчини почетком августа биће завршена фонтана у облику слова У. Мештани кажу да је то "у инат комуњарама".усташким симболима.

На мала врата су тако покушали да прогурају споменик, рад академског вајара Далибора Стошића и архитекте Крешимира Рогине, који је добио прву награду на конкурсу, а у образложењу одлуке се не спомиње НДХ.

Рада Борић, посланица Градске скупштине, није подржала тај предлог.

Загреб припрема отварање Центра за толеранцију и Музеја толеранције, а после оштрих критика Светског јеврејског конгреса, тамо би био постављен споменик жртвама из времена НДХ.

- Без обзира на све те планове, треба у Хрватској јасно рећи да је усташки режим био део тог истог поретка који је спроводио Холокауст, па управо ту, у Загребу, у вагоне трпао Јевреје, Србе и Роме и одводио их у смрт у логор у Јасеновцу - каже Весна Нађ, посланица Градске скупштине Загреба.

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: РАСТЕ НЕТРПЕЉИВОСТ

ВЕРСКА нетолеранција у Хрватској је у порасту, посебно на интернету, као и употреба проусташких графита, објавио је Стејт департмент у свом годишњем извештају о верским слободама. Наводи се и да су јеврејска и српска мањинска заједница и ове године, трећу годину заредом, комеморацију у Јасеновцу одржале мимо државне, незадовољне односом државе према величању усташтва и усташким симболима.