КЉУЧНИ ДОКУМЕНТ О ИМОВИНИ: Светиње СПЦ никад нису припадале Црној Гори

Велиша КАДИЋ

24. 06. 2019. у 09:02

Документ о попису имовине у Краљевини Црној Гори до 1918. јасно говори о власнику. манастиру на Цетињу "све земље куд крисовуља Иванбега пише"

КЉУЧНИ ДОКУМЕНТ О ИМОВИНИ: Светиње СПЦ никад нису припадале Црној Гори

Цетињски манастир / Фото З. Јовановић

Ниједна православна и римокатоличка црква, као ни џамија, нису биле државна имовина у независној држави Краљавини Црној Гори до 1918. године.

Ово пише у документу о попису државне имовине Митрополије црногорско-приморске из 1919. године, који поседује Јован Маркуш, публициста, истраживач историје наше цркве и бивши градоначелник Цетиња, а у који су "Новости" имале увид.

Ти папири могли би бити "ноћна мора" заговорницима најављене отимачине имовине СПЦ у државици под Ловћеном кроз спорни закон о слободи вероисповести или уверења о правном положају верских заједница, што је наговестио и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

У разговору за "Новости", Маркуш каже да корице тог драгоценог документа у овом тренутку чува као очи у глави и не жели да их подели ни са ким јер се плаши да би "друга страна" могла да злоупотреби документ.

- Морате ме разумети, а то је у интересу Митрополије - додаје наш саговорник, дајући нам на увид садржај документа. - Само једна капелица за привремено почивалиште покојника (мртвачница) у болници "Данило I" на Цетињу је припадала држави - Краљевини Црној Гори, до 1918. године. После Другог светског рата, болничке власти нису користиле ту капелицу за привремено почивалиште покојника већ је тај простор употребљен за друге потребе.

У документу се наводи да је са завршетком Првог светског рата 1918. и престанком постојања Краљевине Црне Горе, као независне и међународно признате државе, створена Краљевина СХС, која је стекла свој међународноправни субјективитет, а први устав - Видовдански - добила 21. јуна 1921. Новостворена држава је преименована у Краљевину Југославију 1929. године.

Јован Маркуш


У овим списима се подсећа и да је оснивачка повеља Цетињског манастира - издата од стране господара Ивана Црнојевића 1485, коју је потврдио и црногорски владар, књаз и господар Никола Петровић својим указом 1895. године - била поштована у новоствореној држави.

О томе, каже Маркуш, говоре тапије из 1930, у којима се потврђује за добра Цетињског манастира "да се око ових парцела не води никакав спор, нити на ове парцеле полаже право својине држава ни општина", а да се право својине доводи на основу "завештаја Иван-бега Црнојевића", и да је суд оценио поднете доказе и нашао да је Цетињски манастир "држао имање као своје непрекидно четири стотине година".

Поред тапија и поседовних листова, и многобројни уговори између институција државе, с једне стране, и управе Манастира цетињског, са друге, о закупу дела манастирског замљишта, такође, како нам открива Маркуш, говоре да се у Краљевини СХС и Краљевини Југославији поштовало право својине над имовином Цетињског манастира, које је утемељено оснивачком повељом господара Ивана Црнојевића из 1485. Све то се до детаља налази у поменутом документу.

ЧИЊЕНИЦЕ ЈАСНО ГОВОРЕ МИТРОПОЛИЈА црногорско-приморска поновила је у недељу да црквена имовина у Црној Гори до 1918. године није била у власништву државе, указујући да то проистиче из "архивског документа о попису државне имовине током трајања независне државе Краљевине Црне Горе до 1918". - Чињенице говоре да су још у средњовековној Зети, господари који су били изданци народних династија Војислављевића, Немањића, Балшића и Црнојевића, уступали владарским повељама бројне и богате земљишне поседе манастирима и црквама - навела је Митрополија у недељу на свом сајту. Како наводи Митрополија, даровани поседи постајали су власништво храмова, односно Цркве, а не државе или двора.

Даље се наводи да је имовина у Црној Гори 1868. године подељена на државну, црквену и личну имовину краља Николе.

- Краљ је у тестаменту оставио што је његова имовина. Црква зна своју имовину, а данашња власт треба да покаже списак државне имовине коју је Црна Гора имала 1918. Краљ Никола је настојао и да целокупно културно благо, које је од предака наследио, на најбољи могући начин сачува. То је благо, које се на Цетињу гомилало кроз векове, било вековима и под непосредним надзором господара - говори Маркуш.

Историчар Ристо Драгићевић пише да је 1868. извршена важна финансијска реформа у Црној Гори. Тада је први пут после неколико векова извршено раздвајање државне касе и касе црногорских митрополита и каснијих њихових наследника и световних господара, књаза Данила и књаза Николе.

Сам књаз Никола пише о томе у својим мемоарима: "Године 1868. почео је прави бујни напредак Црне Горе. Те године на Цвијети сазвао је књаз Никола народну скупштину на Цетињу. Задатак је био, по вољи књажевој, да скупштина одвоји књажевско од народног имања, па да народно имање уреди, јер до тада све што је било народно било је и књажево. Књаз је имао све у својим рукама и са свим је располагао по својој неограниченој вољи."

Књаз је за ову народну скупштину, указује наш саговорник, саставио списак "свих својих, државних и црквених добара". На скупштини је одлучено шта ће припадати Николи као владару, што остаје као његово лично имање, шта припада Манастиру и, на крају, шта је власништво државе. Народна скупштина одредила је да манастиру на Цетињу припадају "све земље, горе и васколики метох, куд крисовуља Иванбега пише, изузимајући оно што су коме даровали досадањи поглавари реченог храма".

У државну имовину, поред земљишних добара и малобројних јавних објеката, тада је прешло историјско оружје из ризнице, као и војни архив.

СКРАЋУЈУ ПОСТОЈАЊЕ МИТРОПОЛИЈЕ

Јован Маркуш (на слици) додаје да "дукљански Монтенегрини" чине све да скрате постојање Митрополије црногорско-приморске за 427 година.

- Њихов портал је објавио као ударну вест да је Митрополија црногорско-приморска формирана 1931. и да је само седам година старија од митрополита Амфилохија. Видите, када се од 1931. одузме година 1504, време када се некадашњи зетски митрополит именује као владика црногорски и приморски, онда се добије 427 година, за колико желе да скрате живот Митрополији црногорско-приморској.

Неспорна чињеница је да први помен о митрополиту црногорском и приморском Роману, који је једно време заузимао цетињску катедру, имамо сачуван у запису Молитвеника из 1504, рукописне књиге која се данас налази у Бечу, тј. Аустријској националној библиотеци под бројем 79, у коме се помиње "Роман владика црногорски и приморски".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Рашо

24.06.2019. 09:22

Наравно да је јасно шта говоре документи. Ипак треба схватити у ком бремену живимо, шта документи значе за покретаче ове ујдурме, како ће се према свему односити запад који суштински стоји иза тога и чему све ово служи. На основу свега закључујем да ће они то да ураде и запад ће то прогалсити исправним а онда "навали на КиМ"!

simo

24.06.2019. 09:29

Za sebe mogu da kazem da nisam neki vernik, ali niko nece da dira ono sto je pravoslavno!!!

PFC

24.06.2019. 10:08

Možete vi da mlatite papirima dok ne padnete u nesvest! Ako su rešili da otmu, to će i uraditi! I ništa im ne možete! Samo možete da galamite!

djOle

24.06.2019. 10:16

sve četiri strane; 1.Srbija,2.Srpska pravoslavna crkva,3.Crna Gora i 4.Tzv.Crnogorska pravoslavna crkva,svaka na svoj način manipuliše narodom.Prosto,obratite pažnju samo ko je na čelu tih nesrećnih "strana". I pitam se kako je uopšte moguće da niko ne kapira to zlo!?!? Zadatak je svima isti,oslabiti pravoslavlje a sa druge strane ojačati katolicizam na ovim prostorima! Narod neuk,identitet izgubio u komunizmu i to sa obe strane i baš uz pomoć tih istih crkava.Nešto duguju Vatikanu,ali ŠTA???

Вукман

24.06.2019. 10:18

Нигде се у тим списима не помиње морска обала и градови на приморју јер је Ц. Гора једноставно никада није имала. Десну јадранску обалу је анектирао краљ Александар Крађорђевић, 1918. г, и унео у Југославију - рођени унук краља Николе. То су Монтенегрини једноставно избрисли из историје, заједно са неоусташком Хрватском, и то би код нас прошло али се јављају Италијани који, после распада Југославије, имају право на сукцесију!

Никола

24.06.2019. 16:44

@Вукман - Па Приморје је до 1918. било најприје под Венецијом а затим под Аустријом. И црквена имовина је ту припадала прво Далматинској епархији, док није створена Бококоторска епархија 1870 и као таква ушла у нову Краљевину 1918. То подручје (данашње општине Будва, Тиват, Котор, Херцег Нови) није уопште било у Црној Гори и цркве тамо су биле у власништву далматинских Срба.

stef

24.06.2019. 17:27

Na ovim prostorima vlasti su otimale imovinu, od onih koji su je imali , kako je kome palo na pamet. Nije čudo što sada poučeni takvim iskustvom , crnogorske vlasti smatraju da jednostavnim dekretom mogu to i dalje da čine bez posledica . Birokratija Srbije se još uvek veoma suprotstavlja vraćanju oduzete imovine posle 2. svetskog rata. Ta nepravda treba prvo ovde da se ispravi.