Највећа гужва на ФОН-у, али тражени и други факултети

Танјуг

субота, 22. 06. 2019. у 16:45

Највећа гужва на ФОН-у, али тражени и други факултети

Фото: Н.Фифић

Будући студенти до сутра могу да предају документа за упис на факултет, а проректор за наставу Универзитета у Београду Петар Булат изјавио је да, традиционално, највише интересовање влада за Факултет организационих наука
Будући студенти до сутра могу да предају документа за упис на факултет, а проректор за наставу Универзитета у Београду Петар Булат изјавио је да, традиционално, највише интересовање влада за Факултет организационих наука (ФОН).

Булат је, међутим, рекао за РТС да је ове године пријатно изненађење интересовање студената за Стоматолошки, Машински и Математички факултет.

Он је рекао да је највећи број пријављених кандидата у односу на број расположивих места на Стоматолошком факултету.

"Ту је више од три кандидата за једно место", рекао је Булат.

Поред Стоматалошког факултета, како је навео, позитивно изненађење је и Машински факултет, који је по интересовању будућих студената готово у рангу са Електротехничким факултетом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УПИС НА ФАКУЛТЕТ: Трка за 22.889 места на буџету

Он сматра да је за то најзаслужнија промоција и прилагођавање програма.

"Ове године дисциплине које воде неким конкретним занимањима доминирају. То су техничке и биомедицинске науке", рекао је Булат, оценивши да је велико интересовање за Математички факултет ове године пријатно изненадење.

Булат је додао да је, као и претходних година, Факултет организационих наука водећи по укупном броју пријављених кандидата.

"Али ако гледамо број кандидата који се пријавио у укупном броју, ако занемаримо број расположивих места, онда је опет Факултет организационих наука на првом месту - непуних 2.000", навео Булат.

Будући студенти су, додао је, традиционално заинтересовани и за Медицински факултет, Фармацију и Електротехницки факултет.

На Универзитет у Београду, истакао је, биће примљено скоро 9.600 студената на буџет, а око 15.000 укупно.

Булат је навео да ће најтраженији факултети врло мало или нимало повећавати квоте с обзиром на то да су квоте одређене акредитацијом факултета, кадром и простором као и да сам процес надлежне институције строго прате.

Он је упозорио да се резултати пријемног испита неће признавати на другом сродном факултету.

Цене пријемних испита крећу се од четири, па до 14.000, 15.000, као и претходних година, а проректор за наставу БУ сматра да су високи трошкови неких пријемних испита оправдани.

Као пример најскупљег пријемног испита наводи ДИФ, који је у обавези да организује програм физичке спремности, што, како наводи, оправдава тај трошак.

Указује и да је ново да је од 31 факултета, пет факултета подигло цене школарине, али наводи да је раст цене на неким факултетима занемарљив.

"Трошкови живота расту, трошкови акредитације порасли су неколико пута у односу на претходни период. С друге стране, ми говоримо о самофинансирајућим студентима који идуце године могу постати буџетски", закључио је Булат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације