Спајање болница и домова здравља

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

субота, 22. 06. 2019. у 19:04

Спајање болница и домова здравља

Скратиће се дужина чекања на прегледе

Министарство здравља почело провере на терену које здравствене установе могу да се интегришу, што предвиђа нови закон

У ДОМОВИМА здравља и општим болницама почеле су провере могућности за функционално повезивање ових установа у здравствене центре, сазнају "Новости" у Министарству здравља. Тренутно се процењује где фузионисањем највише може да се добије на квалитету здравствених услуга - да се са истом опремом и кадром ради више и боље.

Спајање ће, најављују из Министарства, најбрже ићи тамо где су домови здравља и опште болнице у истом дворишту, али то ће ипак бити дужи процес. Јер, домови здравља су новим законом о здравственој заштити формално "прешли" из надлежности локалне самоуправе на Републику, односно Покрајину Војводину. Законски рок да се то спроведе у праксу је до априла 2021. године. Паралелно се, откривају у Министарству здравља, ради нови план мреже здравствених установа, па ће се фузионисање домова здравља и општих болница, такође, одвијати на једном од тих колосека.

Остављен је рок од девет месеци, рачунајући почетак примене новог закона, да се донесе уредба о плану мреже здравствених установа у јавној својини. Засад у Министарству здравља не могу да кажу колико ће се домова здравља и општих болница фузионисати.

- Спајање домова здравља и болница у здравствене центре треба да доведе до оптимизације коришћења постојећих кадровских, просторних и потенцијала медицинске и друге опреме, нарочито када се многи домови здравља и болница налазе у истој згради или у истом дворишту - објашњавају у Министарству здравља.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Увече код лекара, али с новчаником

- Значи, моћи ће да се за правне, економске и друге послове формирају заједничке службе, као и другачији распореди рада: да лекари из домова здравља дежурају у болници, а да лекари из болнице обављају амбулантно-поликлинички рад у домовима здравља.

У формацијском смислу државно здравство и сад има здравствене центре, њих седам - Зајечар, Ужице, Врање... То су установе које су опстале у том "формату" дуже него што је примењиван претходни закон о здравственој заштити, којим је било предвиђено њихово "цепање" на домове здравља и болнице.

- Од ситуације коју "снимимо" на терену зависиће и где ће се опет формирати здравствени центри и којим темпом - објашњавају у Министарству здравља. - То је озбиљан посао који тражи и познавање ситуације у здравству, и искусне људе, као и дефинисање многих других услова, између осталих и шта свака установа мора да има од опреме и који кадар.


ЗАЈЕДНИЧКИ КАДАР И ОПРЕМА

ФУЗИОНИСАЊЕ домова здрава и општих болница требало би да доведе до боље искоришћености кадрова, опреме и ефикаснијег пружања здравствене заштите. На тај начин може да се омогући пружање већег броја здравствених услуга и мање чекање на прегледе, јер се неће дешавати да у болницама, рецимо, ултразвучни апарати стоје, а у дому здравља се чека на прегледе. Такође, треба да се премости и мањак здравственог кадра, тамо где га има, па ће по новој шеми, рецимо, гинеколог из дома здравља, мођи да дежура у болници и попуни евентуални недостатак кадра.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације