Владика источно амерички Иринеј вратио је на дужност старешину Храма Светог Саве на Менхетну - протојереја Живојина Јаковљевића као и смењене чланове црквеног Повереништва задуженог за обнову те српске светиње изгореле у пожару на Васкрс 2016. године.

Пре мање од месец дана почели су први радови на реконструкцији цркве - причвршћивање главног челичног кровног носача који повезује камене зидове старе скоро 170 година, саопштила је у понедељак Епархија источно америчка и најавила да следи монтирање металног кровног покривача који ће додатно допринети стабилности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Tri godine od požara crkva Svetog Save u Njujorku čeka krov

"Формирањем новог крова на нашој вољеној катедрали у Њујорку, одиста почиње спасење катедрале Светог Саве!", наводи епархија.

Одлуком владике Иринеја, протојереј Јаковљевић, био је разрешен дужности "ефективно 15. маја" и месец дана није могао да врши богослужење.

Како је тада саопштила Српска православна саборна црква Светог Саве у Њујорку, протојереј Јаковљевић био је на челу Повереништва, "суспендованог након што је одбило да исплати извођача радова без адекватне документације, позивајуци се на непоштовање уговорних обавеза изводача Дона Живковића".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Vladika Irinej: Ceo Njujork pomaže obnovu srpske crkve Svetog Save

О враћању на дужност протојереј Јаковљевић је маилом обавестио чланове парохије, који су након његове смене покренули и две петиције - "правда за оца Живојина" и "Спасимо Храм Светог Саве у Њујорку". Прву је потписало више од 1.100 људи а другу 1.711.

"Молим вас све да нађемо снаге да се опоравимо и да гледамо у будућност како бисмо заједно наставили да градимо нашу заједницу и светињу", навео је у писму отац Живојин, који је и заменик епископа Епархије Истоцно-америчке.

Отац Живојин је на Васкс, на трећу годишњицу избјања пожара рекао за Тањуг да је план да се након постављања привременог крова излије под, кога је ватрена стихија уништила на пет места, да се инсталирају привремена врата и прозори како би се богослужења могла одржати за велике празнике.

Црква на Менхтену сазидана је у готском стилу пре скоро 170 година, од 1943. је у власништву СПЦ, која ју је откупила од Епископалне њујоршке цркве, од историјског значаја је и за Град Њујорк.