ЖЕНА из Шапца, којој су хирурзи Ургентног центра КЦС у среду из стомака извадили два тумора тежине око 50 килограма, добро се опоравља после операције, потврђено је данас "Новостима" у Ургентном центру. Пацијенткиња је на одељењу хирургије, стабилна је и комуникативна, али ће морати да настави лечење, јер се рак јајника проширио по стомаку.

Иако, кажу, да су у медицинској литератури забележени и овакви случајеви, хирурзи Ургентног центра, који се свакодневно срећу са најразличитијим повредама и ургентним стањима, не памте да су досад видели оволико велики тумор.

Прочитајте још - ПОДВИГ ЛЕКАРА ВМА: Уклонили редак тумор тежак 25 килограма

Пацијенткиња из Шапца, стара 45 година, по пријему у Ургентни центар, где је хитно пребачена, имала је 150 килограма, а годинама је мислила да је једноставно - гојазна. Испоставило се да и није баш толико, и да су велики тумори захватили оба јајника и материцу.

Операција је почела око осам сати у среду ујутру и трајала пуна три сата. У хируршком тиму било је пет лекара, анестезиолози и један гинеколог са Клинике за гинекологију и акушерство КЦС.

Доктор Владимир Вукојевић, хирург Ургентног центра, каже да је то било можда и највеће вађење тумора у овој установи од њеног отварања пре више од три деценије.

- Извађена су два огромна гинеколошка тумора, један слободан леви јајник са тумором и други тумор који је хватао јајник и материцу - испричао је др Вукојевић. - Заједно, ова два тумора су имала од 45 до 50 килограма. Због њих је пацијенткиња пре операције трпела огромне болове, а имала је проблем и са радом црева.

Хирурзи Ургентног центра не могу ни да поброје колико су тумора до сада извадили, али ова операције је, ипак, била специфична.

- Код овако великих тумора потребно је водити рачуна да се не повреде околне структуре, јер никада се не зна на шта ће човек да наиђе, због тога што је експанзиван раст у питању - рекао је др Душан Б. Јовановић, хурург Ургентног центра.

Доктор Јовановић каже да, током своје каријере, у Ургентном центру и иностранству, тумор какав је извађен пацијенткињи из Шапца није видео:

- Нисам, али постоји свакако, описано је у литератури.

Пацијенткиња која је пре операције имала изразито велики и ниско спуштен стомак, не жели да говори за медије. Из ове перспективе, лекари који су је оперисали кажу да она заправо са 150 килограма и није била гојазна, јер је трећину њене тежине чинила туморска маса.

- Оволики тумори сигурно нису порасли за ноћ или неколико месеци, него су расли три до пет година, ако не и дуже - испричао је др Јовановић. - Оба су била величине сигурно 30 са 50 центиметара.

ОНКОЛОШКА ТЕРАПИЈА

ПОСЛЕ опоравка на одељењу хирургије Ургентног центра, пацијенткиња из Шапца мораће на онколошко лечење због метастаза у стомаку. Лекари који су је оперисали верују да ће после онколошке терапије победити болест.