Српска краљевска академија научника и уметника, поводом највеће своје културне и научне манифестације „Видовданска лоза“, која се традиционално одржавана Видовдан одлучила је да награду за врхунске резултате у лечењу и научноистраживачком раду у области кардиологије додели професору др пуковнику Радомиру Матуновићу, кардиолог са Војномедицинске академије у Београду.


- Негујући богату лекарску традицију у породици, наставио је да у њу уноси љубав према пацијентима, пажњу, поштовање, бригу, посвећеност и пожртвованост – стоји у образложењу награде која ће му бити уручена на Видовдан у Народном позоришту у Шапцу, где ће бити одржана завршна свечаност овогодишње „Видовданске лозе“.


Прочитајте још: Од избегличке колоне до доктора наука


- Врстан кардиолог, сјајан професор, добар руководилац, кога особље готово обожава као и пацијенти, пример је и лекара, и универзитетског професора и високог официра Војске Србије за младе генарације.


Иза овог врсног стручњака је више од 200 научних радова, шест стручних књига, 16 поглавља у књигама, 16 радова у индексинираним часописима.


- Колико је успешан, толико је скроман. Колико је вредан, толико је тих. Колико је човекољубац, толико је ненаметљив. Истински је лакар душе и тела пацијената са доста таква, љубави и разумевања и за њих и за њихове забринуте сроднике. Родољуб је који је ту врлину доказао многим делима. Велики је човек до кога не треба веза, јер је једина веза он и његово велико лекарско и људско срце – каже за др Матуновића епископ шабачки Лаврентије, редововни академик СКАНУ.


По речима академика професора др Мирка Керкеза, председника Научног већа СКАНУ, „људи попут професора др Матуновића заслужују највећу могућу пажњу, поштовање и почасти, не само због њихових дела, већ због светлог примера младим људима, не само колегама из струке“.