БРИГА о здравственој заштити и репродуктивном здрављу младих Ромкиња у Србији биће један од приоритета Владе, речено је у среду поводом почетка реализације пројекта "Моје тело моја права". Едукатори су започели са посетама ромским насељима у Београду, Обреновцу, Зајечару и Пироту. Уколико трогодишњи пилот-пројекат буде успешан, биће проширен и на друге градове у Србији.

Министарка у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић, каже да је овакав план један од модела за остваривање 17 циљева одрживог развоја, садржаних у Агенди 2030.

Прочитајте још: Ромима нови комшилук

- Наши ромски суграђани значајан су чинилац друштвеног напретка, који неће и не смеју бити остављени иза колоне, у складу са главним мотом Агенде 2030 - каже проф. др Славица Ђукић Дејановић. - То је резултат сарадње између представника државе, локалне самоуправе, приватних партнера, невладиног сектора и стручне заједнице и представника мањина.

Осим помоћи која подразумева едукативне материјале и контрацептивна средства, помоћ младима у ромским заједницама пружиће 20 обучених "вршњачких едукатора". На територији Београда, едукацију ће спроводити пет вршњачких едукаторки, у сарадњи са здравственим и педагошким радницима.

Прочитајте још: Ниш: Немају струју због - заједничког дуга

- Циљ је да се едукују, оснаже и науче да правилно планирају породицу - каже проф. др Славица Ђукић Дејановић.

ДЕКАДА ИНКЛУЗИЈЕ

ДВОДНЕВНА регионална конференција "Декада инклузије Рома" почиње данас у Београду. Главна тема биће унапређење положаја Рома у свим секторима друштва. Конференцију организују Министарство и Амбасада Словачке, а очекује се више од 120 учесника. На скупу ће бити представљени добри примери из праксе, могућности и мере превенције дискриминације, примена међународних стандарда људских права, као и начини сузбијања стереотипа.