ПОЛИЦИЈА је у среду ухапсила Игора С. (42), оца једног матуранта, који је из штампарије украо примерак матурског теста из математике. Игор С. је запослен у штампарији "Политика а.д." у којој су тестови штампани. Одређено му је задржавање од 48 сати, приведен је Вишем јавном тужилаштву, уз основану сумњу да је злоупотребио службени положај.

Прочитајте још: Шарчевић: Протест матураната се политизује, нема разлога за поништавање

- Он се сумњичи да је искористио непажњу својих колега и украо тест из математике - наведено је у саопштењу МУП. - Након тога је, сумња се, отишао у тоалет где је тест усликао телефоном, а потом је тај примерак бацио у ве-це шољу и уништио га. Осумњичени је то урадио како би тест однео сину, који је матурант једне основне школе у Београду, како би му помогао да лакше положи завршни испит.

Прочитајте још: "НЕ ИДЕ НАМ ШКОЛА, АЛ‘ БИЋЕМО БОГАТИ“: Група осмака током протеста спалила слику министра Шарчевића! (ВИДЕО)

Такође, сумња се да је уз помоћ Игоровог сина решени тест из математике дошао до његових другара и њихових родитеља, након чега су га они, уз помоћ апликације "Вајбер", делили другим родитељима и ученицима у више основних школа. Незванично сазнајемо, Игоров син ђак је једне ОШ на Вождовцу, па су се тестови прво ту проширили, али су брзо доспели до родитеља и ђака из других београдских општина. Клупко је почело да се одмотава у Земуну, где су прво пријављени спорни тестови.

- Задовољан сам јер је кривац брзо откривен и јер је доказано да су сви актери у просветном систему, од Министарства просвете, преко Завода, школских управа, до школа сто одсто исправни - рекао је за "Новости" министар просвете Младен Шарчевић. - Предвидели смо туђе грешке, реаговали смо на њих и још смо добили повике да је просвета крива.

Улаз у штампарију "Политика А.Д." у Београду / Фото Н. Скендерија


Министар објашњава да је штампарија "Политика а.д." за израду тестова изабрана на јавном позиву. Подсећа и да је претходне две године иста штампарија добијала посао штампања матурских тестова. Ранијих година овај посао рађен је, како које године, у "Службеном гласнику", из ког су тестови процурили 2013. године, и у Заводу за израду новчаница.

- Разговарали смо и са Заводом и са "Гласником", али они нису могли да прихвате штампање, због превеликог обима посла који имају. Зато смо морали да идемо на јавни позив - објашњава министар Шарчевић.

У сенци ове афере у среду, трећег дана мале матуре, одржано је полагање из комбинованог теста који је обухватао питања из хемије, физике, биологије, географије и историје. Мале матуранте је из географије намучило питање о планинсим венцима у Србији, из хемије кристална решетка, из историје - када је откривен пеницилин...

Упркос најавама осмака да ће комбиновани тест бојкотовати због догађаја са тестом из математике, тестирање је протекло без икаквих проблема.

На протесту и група хулигана / Фото З. Јовановић


Министарство просвете саопштило је да је забележена висока излазност ученика као и да у односу на полагање теста из српског језика није уочено осипање броја ученика, те да нису пријављене неправилности.

У ОШ "Карађорђе" у Београду све је протекло без проблема. Матуранти кажу да комбиновани тест није био тежак, али је било питања која су нејасно постављена. Тешко им је било питање из хемије о кристалној решетки, а чудно им је и како је питање - када је измишљен пеницилин - "залутало" у тест из историје.

Директор ове школе Милан Жегарац истиче за "Новости" да је испит протекао добро, да деци није падало на памет да га бојкотују, те да у овој школи није било проблема ни дан пре, када је отказан тест из математике.

Београдски основци тражили поништавање испита


И Обрад Дракулић, разредни старешина који је осмаке припремао за малу матуру, истиче да су деца испиту приступила крајње одговорно, верује да су га добро урадила и да ће уписати жељене школе.

БРНАБИЋЕВА: НЕ ПРИХВАТАМ ОСТАВКУ ОТКАКО је избила афера са тестом из математике, са више страна чули су се захтеви да министар Шарчевић поднесе оставку. Међутим, премијерка Ана Брнабић изјавила је да не прихвата оставку Шарчевића, да не види његову одговорност у овом случају, те да је Шарчевић један од најбољих министара у Влади: - Знаће се именом и презименом ко су одговорни, а то ће уз дигитализацију и технолошки напредак допринети да следеће године све буде другачије и да се такве ствари више не раде.

А пред Министарством просвете окупила се група малих матураната, а један од њих прочитао је захтеве:

- Тражимо да се поништи овогодишња мала матура, да нам се дозволи упис на основу успеха у шестом, седмом и осмом разреду и да министар Младен Шарчевић поднесе оставку.

Они су у Министарству предали захтев да их прими министар Шарчевић, а након тога кренули су у шетњу центром града и на неко време блокирали саобраћај. Носили су транспаренте "Не иде нам школа, али бићемо богати", "Укините малу матуру", "Украли сте нам будућност"...

Ученик М. С. из ОШ "Вук Караџић" каже да је дошао на протест јер сматра да није у реду да неко ко је купио тестове и вежбао их пре испита буде третиран једнако као он, који се месецима спремао.

Ученица Сара Шојић из ОШ "Дринка Павловић" сматра да су питања на тестовима нејасна и претешка, а да су питања на комбинованом тесту била као трик-питања.

- Ја сам вуковац, и ако је мени тешко како је тек онима који нису били тако добри ђаци - каже ова ученица.

Протест је одржан и у Крушевцу, где је 150 ученика основних школа протестовало незадовољно због дешавања на завршном испиту.

СПАЛИЛИ ШАРЧЕВИЋЕВУ СЛИКУ

Фото ТВ Пинк

МЕЂУ ђацима на протесту била је и неколицина старијих учесника, међу њима и неки са фантомкама, а палили су и бакље. У једном моменту запалили су слику са ликом министра Шарчевића уз повике "Згази га, згази га". Међу децом било је одраслих који су ту дошли, како су рекли, да их подрже, а на овај протест претходно су, путем друштвених мрежа, позивали опозициони политичари.