Путно осигурање кошта као цео аранжман

А. Миката

среда, 19. 06. 2019. у 21:02

Путно осигурање кошта као цео аранжман

Depositphotos

За пензионере здравствено у иностранству често дупло скупље него за остале туристе. Осигуравајуће куће не желе да продају осигурање старијима од 86 година

ТУРИСТИ пре него што се одлуче да путују или оду на летовање треба прво да погледају крштеницу, јер старији од 70 година путно здравствено осигурање плаћају дупло скупље од осталих путника!

И не само то - многе осигуравајуће куће уопште не желе да продају путно здравствено осигурање старијима од 86 година!

У туристичким агенцијама кажу да су последњих година пензионери, поред породица и младих, постали најбројнија група путника и да су управо они туристи који "пуне" собе на почетку и крају сезоне. У агенцијама су презадовољни што старији људи путују и кажу да су дивни као туристи.

- Уопште није ретко видети туристу старијег од 80 година који путује аутобусом - каже Љубиша Нешовановић из "Робинсона". - Изузетно су бројни међу планинарима, али све више уживају у мору у позним годинама. Српски пензионери све више путују и уживају у животу. Иду на летовање и користе почетак и крај сезоне када је најповољније или летују заједно са млађим члановима породице.

Прочитајте још - Пензионери и деца - главни туристи

Међутим, путно здравствено осигурање плаћају дупло скупље. Наиме, осигурање за 10 дана, за рецимо Грчку, одраслог туристу кошта у једној осигуравајућој кући 1.430 динара (може да се пронађе и за мање пара). Пензионер мора да плати више него дупло - око 4.300 динара! Ова цена важи за туристе који имају од 70 до 86 година. С обзиром на то да многи иду у предсезони када кревет за десет дана у Грчкој може да се нађе и за педесетак евра, испада да им путно осигурање кошта исто колико и цео смештај.

Они који су старији од 86 година тешко могу да купе осигурање, јер већина осигуравајућих кућа не жели ни да им га прода! Истина, постоје осигуравајуће куће које немају ограничења, али то не раде све. У агенцијама, пак, наводе да нису имали лоша искуства са здрављем пензионера који су кренули на напоран пут.

Прочитајте још - ПЕНЗИОНЕРИ ЧЕСТО ДИЖУ КРЕДИТЕ: А, од деде - телевизор

- Имамо доста старијих путника и у сваком аутобусу имамо туристе који су старији од 70 година, јер је то постала нормална појава - каже Јелена Милановић из "Вива травела". - Углавном бирају аутобус, а била је и ситуација да је дека од близу 90 година уплатио аутобуски аранжман за Париз. То му је била животна жеља и лепо се провео. Претпостављам да се старији људи који се одваже на такво напорно путовање баш добро осећају чим су спремни да крену. Претпостављам да су им таква путовања неостварена жеља.

РИЗИК

У НАЦИОНАЛНОЈ асоцијацији туристичких агенција ЈУТА потврђују да су ове године имали две жалбе времешних туриста који су се жалили да осигуравајуће куће нису хтеле да им продају путно здравствено осигурање. Туристи им се често жале да морају да плате дупло за осигурање за разлику од "обичних" туриста, јер их осигуравајуће куће сматрају ризичним путницима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације