СЕДМОЦЕВНИ лансер невођених ракета С-8 и митраљез калибра 12,7 милиметара - наоружање рођено у Војнотехничком институту у Жаркову - главни су "зачин" хеликоптера "ербас Х145М", који ће за свега недељу дана бити и званично предат Војсци Србије.

Управо овом летелицом, комплетираном, офарбаном и са исцртаним српским ознакама, велики "Ербас" похвалио се на чувеном ваздухопловном сајму Бурже у Француској. Уколико се спајање српског наоружања и овог хеликоптера покаже успешним, чувени француско-немачки произвођач летелица уврстиће га у своју продајну понуду.

Монтажа домаћег наоружања по жељи корисника, у овом случају нашег Ратног ваздухопловства и хеликоптерске једнице МУП - сматра се великим успехом српске наменске индустрије. Јер произвођачи савремене борбене технике нерадо уступају своје производе за експериментисање са типовима наоружања и опреме ван њихове понуде. Квалитет домаћег наоружања и интеграције, међутим, биле су довољна препорука да "Ербас" на Бурже пошаље један од српских хеликоптера Х145М.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Ербас најавио нови авион дугог домета "А321 XLR"

Ову летелицу на чувеном париском аеро-сајму данас ће, како је најављено, погледати и премијерка Ана Брнабић.

Пројекат набавке "Ербасових" хеликоптера један је од најважнијих и најбоље реализованих послова опремања војном техником домаћих оружаних и снага безбедности. До краја ове године биће испоручени готово сви примерци.

Прилику да се детаљније упозна са летелицом која ће већ за који дан појачати домаће Ратно ваздухопловство, на Буржеу имао је уредник ваздухопловног портала "Танго сикс" Петар Војниновић. Он, за "Новости", истиче да овај тип хеликоптера може да има различиту намену и да ће његовим пријемом Војска Србије направити крупан технолошки скок.

- Овим летелицама ВС и МУП покриће лепезу ратних и мирнодопских задатака - од борбених, спасилачких, до мисија медицинског транспорта - објашњава Војиновић. - Посебно важна чињеница је интеграција домаћег наоружања. Завршено је тестирање контејнера са митраљезом и седмоцевних лансера руских ракетних зрна С-8. "Ербас" је извео испитивања са наоружањем које је укључивало митраљезе, топове, невођена и вођена ракетна зрна, а највиши ниво подразумеваће вођене ракета ваздух-земља и ваздух-ваздух.


ПЛАН ИСПОРУКЕ

ПРИМОПРЕДАЈА "Ербасове" летелице договорена је за 25. јун у Београду, када је заказано и отварање домаћег Сајма наоружања и војне опреме "Партнер 2019". Два полицијска хеликоптера биће испоручена до средине јула, а уследиће испоруке војних ваздухоплова. Све летелице биће у Србији до краја године, с тим што постоји могућност и да последња два хеликоптера стигну почетком 2020.