Начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије Дејан Ковачевић одбацио је као тендециозне покушаје омаловажавање рада криминалистичке полиције од стране појединих медија, упркос чињеници да у последњих шест месеци није извршено ниједно криминално убиство у Србији.

"Захваљујући бројним превентивним мерама које је полиција предузела у претходном периоду, успели смо да спречимо криминалне обрачуне у последњих пола године, међутим, то некима није било довољно да престану са омаловажавањем рада полицијских службеника, који раде један од најтежих послова у Србији. Напротив, паушалним изношењем података, покушавају се оспорити резултати криминалистичке полиције у борби против криминала и корупције у Србији", навео је Ковачевић у саопштењу за јавност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Starac ubijen sekirom, uhapšen osumnjičeni za ubistvo!

Он је навео да је полиција расветлила 87 процената убистава која су се догодила у Србији у последњих пет година, што је веома добар резултат, много бољи него у неким далеко развијенијим земљама.

Ковачевић је истакао да је број убистава последњих година два до три пута мањи него што је то било почетком 2000-их, а да је 2017. у Србији извршен најмањи број убистава у последњих 30 година.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NOVI PREDLOG IZ MUP: Robija za pripremu ubistva

Он је подсетио и да је полиција у претходних неколико година успела да расветли више од 10 убистава из ранијег периода, од којих су нека почињена и пре две деценије.

"У име свих професионалаца из криминалистичке полиције, који предано и пожртвовано раде веома тежак посао како би грађани Србије били безбеднији, апелујем на све да се у информисању јавности руководе чињеницама и изнесу праве податке о стању безбедности, као и да подсете грађане како је било пре 10 или скоро 20 година, како би имали реалну слику о тренутној безбедносној ситуацији", закључио је Ковачевић.

БИЉАНА ПОПОВИЋ ИВКОВИЋ: НИКО НЕ МОЖЕ ДА АНУЛИРА РЕЗУЛТАТЕ МУП

Желим да се још једном захвалим свим припадницима Министарства унутрашњих послова који су својим преданим радом учинили Србију безбеднијом земљом, у којој је у протеклој години забележен најмањи број извршених кривичних дела у последњих 18 година.

Такође желим да поручим разноразним „експертима за безбедност“, који бриљирају једино у дисциплинама званим накнадна памет и сви су генерали после битке, да ма шта говорили и ма колико пута то поновили, не могу анулирати резултате припадника МУП-а.

Када самозвани експерт Божо Прелевић каже да нема осећај да је Србија постала безбеднија земља у последњих шест месеци, јер по њему чињеница да се у том периоду није догодило ниједно мафијашко убиство не значи ништа, дужни смо да га подсетимо на његове домете у безбедносном сектору.

Реч је о човеку који је био коминистар полиције и саветник министра унутрашњих послова и то у време 2000., 2001. и 2002. када се у Србији догодило 212, 215 и 189 убистава. Од тога je 91 мафијашко убиство, од којих је 35 и дан данас нерасветљено, па је потпуно јасно да је његов допринос борби против криминала био раван нули.

Ти „резултати“ говоре и да људи, који су у то време имали прилику да покажу на који начин би се то они обрачунали са мафијом, изгледа тек данас имају накнадну памет.

Да подсетим „експерта“ и да је са места саветника за реформе у МУП-у много брзо „збрисао“, јер по сопственим тврдњама исте није могао спровести. Уместо реформи полиције, човек познат у судским круговима по надимку „раткапна“ посветио се одбрани људи са друге стране закона.

За разлику од таквих, министар Небојша Стефановић је од свог доласка на чело МУП-а пре пет година имао енергије да спроведе реформе и да се ухвати у коштац са свим проблемима. Држава је улажући у боље услове рада и побољшање материјалног положаја, дала и додатну мотивацију полицији за рад.

Припадници МУП-а узвратили су из године у годину остварујући све боље и боље резултате у борби против криминала, о чему гласно говоре и стране полиције и безбедносне агенције, а по оцени Интерпола српска полиција се сврстава у десет најпожељнијих партнера у борби против криминала.

Омаловажавање рада ових људи, који свакодневно жртвују много у својим приватним животима како би добили битку са криминалом и никада не траже похвале за своју храброст, у најмању руку је срамотно и дегутантно.

Управо зато желим још једном да истакнем да смо поносни на припаднике МУП-а и њихов досадашњи рад и поручим им да ће у својој неуморној борби против мафије увек имати безрезервну подршку државе, председника Александра Вучића и министра Стефановића“.