Нападнути полицајци на протесту осмака (ФОТО+ВИДЕО)

В. Н./Новости онлине

18. 06. 2019. у 13:28

Нападнути полицајци на протесту осмака (ФОТО+ВИДЕО)

Фото П. Милошевић

Само ноћ пред полагање, задаци из математике писани руком и то њих 20, колико их иначе има на тесту из мале матуре, почели су да круже међу осмацима

Мали матуранти окупили су се у уторак испред зграде Министарства просвете у Немањиној како би изразили негодовање поводом скандала у вези са тестом из математике који је "процурио" у јавност.

Полицијски службеници који су задужени за обезбеђење зграде у Немањиној улици 22-26, у којој се налази и Министарство просвете, нападнути су од стране окупљених на скупу.

Више полицајаца је гађано јајима од стране окупљених, што се може видети и на сликама двојице припадника полиције који су погођени овом приликом.

Фото: В. Н.

Окупљени захтевају да се поништи завршни испит и да се у средње школе упишу према свом успеху. Такође траже и оставку министра просвете Младена Шарчевића, а троје представника ђака примљено је на разговор у Министарство.

Прочитајте још - У ТОКУ ПРОВЕРА, ПОЛИЦИЈА ИСТРАЖУЈЕ: Велика је могућност да је "процурио" и комбиновани тест, у среду се полаже резервни

Наиме, само ноћ пред полагање, задаци из математике писани руком и то њих 20, колико их иначе има на тесту из мале матуре, почели су да круже међу осмацима.

Подсетимо, тест из математике ђаци је требало да полажу у уторак од 9 до 11, али је пола сата пре планираног почетка деци саопштено да се тест одлаже за четвртак, 20. јун.

Министар просвете је рекао да се у среду наставља, како је и планирано, полагање комбинованог теста, односно непроваљеног резервног теста.

РЕБИЋ ОСУДИО НАПАД НА ПОЛИЦАЈЦЕ

Директор полиције Владимир Ребић осудио је данашњи напад на полицијске службенике испред зграде Министарства просвете, науке и технолошког развоја, када су окупљени на скупу гађали јајима припаднике полиције.

„Недопустиво је да било ко себи даје за право да напада, вређа или гађа јајима полицијске службенике. Људи који имају можда и најтежи посао у Србији и брину о безбедности свих грађана, нису заслужили да буду глинени голубови и да их било ко понижава на овај начин“, рекао је директор Ребић.

Он је позвао окупљене испред зграде Министарства просвете у Немањиној улици у Београду да се уздрже од било каквог насиља и да престану са нападима на полицијске службенике.
ПРОТЕСТ У КРУШЕВЦУ: ТРАЖЕ ПОНИШТЕЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА


ГРУПА од око 30 крушевачких матураната окупила се данас поподне у центру града тражећи поништење завршног испита након скандала са “проваљивањем” теста из математике. Без обзира на то како су урадили проверу знања у уторак, сматрају да би најпреведније било да се испит сасвим поништи.

Фото: С. Б.

Кажу да верују да уколико је неко кренуо да краде тестове, сигурно је узео све и додају да у Крушевцу решења нису имали.

Мали матуранти организовали су се углавном путем друштвених мрежа. Послеподевно окупљање је прекинула киша и за сада није познато да ли ће поново доћи до протеста.

С. Б.

МАЛИ МАТУРАНТИ ПРОТЕСТОВАЛИ И У НИШУ


Стотинак малих матураната окупило се и на градском Тргу у Нишу како би изразили незадовољство због одлагања теста из математике.


Они траже да се стане на пут, како кажу „дуговодишњем проблему око полагања завршних испита и да се у средње школе упишу према свом успеху“.


Ј. Ћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

буки

18.06.2019. 14:04

Ако се бодује само успех из ОШ, догодиће се да деца упишу школе у којима уопште не могу да прате предавања због лошег предзнања. То се већ догађало и многа деца су у првом полугодишту затражила премештај, али се места која су ослободили нису попунила. Да поједноставим, упис само на основу успеха у ОШ није добар, јер се критеријум оцењивања много разликује од једне до друге школе, чак и ако су школе у истом насељу.