Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић, поручили су у понедељак у Београду да је сарадња српске и црногорске полиције на сузбијању организованог криминала континуирана и квалитетна, и да криминалци нису и неће бити сигурни, ни у Србији, ни у Црној Гори.

Министар Стефановић је после састанка са црногорским колегом Нухоџићем рекао да је сарадња на пољу борбе против организованог криминала ефикасна и да припадници криминалистичких полиција брзо размењују информације које су важне за откривање кривичних дела.

"Наш посао је заједнички. Имамо изузетну сарадњу која ће се наставити и у будућности, јер хоћемо да криминалци добију јасну поруку да ће полиције изаћи као победници у борби против организованог криминала", истакао је Стефановић.

Према његовим речима, криминалци обе државе блиско сарађују у организацији трговине наркотицима и извршења других кривичних дела, што захтева још ближу сарадњу наших полиција.

"Добро је што полиције Србије и Црне Горе јако брзо и ефикасно откривају кривична дела, размењују информације, проналазе доказе и труде се да криминалце пошаљу у затвор. И претходних неколико дана смо блиско сарађивали на откривању криминалаца који су извршили најтежа кривична дела на територији и Србије и Црне Горе и наставићемо да размењујемо све податке који могу да доведу до процесуирања и расветљавања најтежих кривичних дела", истакао је Стефановић.

Прочитајте још - Стефановић: Драконским казнама борићемо се против криминала; Ванредни избори зависе од много фактора

Говорећи о сарадњи граничних полиција две земље, Стефановић је навео да је са колегом Нухоџићем разговарао о проширењу капацитета граничних прелаза, како би се грађанима олакшао транзит, не само током летње сезоне, већ и током читаве године.

"Циљ нам је и да зауставимо шверц наркотика, робе, као и прелазак лица која су из криминогеног миљеа“, рекао је Стефановић који се захвалио Нухоџићу и припадницима црногорске полиције на изузетној сарадњи.

Министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић истакао је сарадњу криминалистичких полиција две земље и заједничких оперативних тимова која је у претходном периоду резултирала лоцирањем лица која се међународно потражују, пресецањем канала кријумчарења наркотика и расветљавањем тешких кривичних дела.

"Сведоци смо да криминалне групе делују не познајући границе, не само у нашем региону, већ и широм света. Зато је наш најбољи одговор отворена, ефикасна и искрена сарадња која јасно говори да криминалци нису и неће бити сигурни ни у Србији ни у Црној Гори и да ће се наше државе снажно супротставити и обрачунати са организованим криминалом", истакао је Нухоџић.

Он је подсетио да је прошле године између два министарства потписан споразум који ће становништву у пограничним општинама Црне Горе и Србије олакшати кретање и прелажење границе у циљу решавања њихових свакодневних потреба.

"Радује ме да је у завршној фази формирање комисије која се бави овом проблематиком и да ће врло брзо доћи до имплементације овог споразума“, рекао је Нухоџић.

Фото МУП

Према његовим речима, на састанку је договорено да се размотри могућност изградње заједничког граничног прелаза у Бољарима, на ауто-путу који ће бити врло значајна саобраћајница између две државе.

Нухоџић се осврнуо и на сарадњу кроз заједничке патроле током летње туристичке сезоне и истакао да тај вид сарадње значајно доприноси повећању сигурности туриста из Србије који долазе и бораве у Црној Гори.

Црногорски министар изразио је задовољство посетом Србији поводом прославе Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције.