"КАКВУ функцију у обликовању Лазаревог лика имају Миличине речи о српској властели у Косовском боју?" Ово је најтеже питање на које су данас осмаци одговарали на тесту из српског језика. Муке је многима задало и питање које се односило на Саву Мркаља.

Ипак, матуранти у ОШ "Дринка Павловић" у Београду кажу да тест из српског језика није био тежак, али им је највише мука задало 20. питање са одломком из "Боја на Косову" Љубомира Симовића. Они, иначе, као највећу замерку наводе да су поједина питања нејасна и неразумљива.

Да је тест из српског језика био тежи него претходних година потврђују и многи наставници.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У понедељак мала матура, три испита у три дана

- Питање о "Боју на Косову", на које је врло мало ђака одговорило тачно, било је претешко за њихов узраст - каже наставница из једне београдске школе. - Нама је велики проблем био да оценимо тај задатак, јер су деца одговарала делимично тачно и нисмо знали како да третирамо њихове одговоре.

РЕЗУЛТАТИ 27. ЈУНА ПРЕЛИМИНАРНИ резултати завршног испита биће објављени 21. јуна, док ће 22. и 24. јуна незадовољни матуранти подносити жалбе. Коначни резултати биће објављени 27. јуна, потом следи попуњавање и предаја листа жеља, што ће ученици чинити у својим матичним школама. Распоред по школама биће објављен 7. јула, а 8. и 9. јула планиран је упис у средње школе, а изузетак су балетске и музичке школе.

Она додаје да би деци било блиско да опишу лик кнеза Лазара, али им захтев на тесту био претежак. Многи су, каже, "запели" и код Ане Франк и "Јабланове мобе".

Иначе, на тесту из српског, којим је почела мала матура за осмаке, било је укупно 20 задатака, из три нивоа знања - основног, средњег и напредног. Данас мали матуранти полажу тест из математике, а сутра комбиновани тест (физика, хемија, историја, географија и биологија).

Максималан број бодова на тестовима је 40, из српског и математике по 13, на комбинованом тесту 14, а успех из школе носи максималних 60 бодова. Завршни испит полаже 69.595 ученика.

Помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање Весна Недељковић присуствовала је завршном испиту у ОШ "Вељко Дугошевић" у Београду, где је ученицима пожелела да ураде тест најбоље што могу и да упишу жељене школе.


АНКЕТА: УЧЕНИЦИ ОШ "ДРИНКА ПАВЛОВИЋ" У БЕОГРАДУ О ТЕСТУ

УРОШ ВЕЛИМИРОВИЋ

Тест је био лак. Из правописа је једно питање било мало нејасно, а из лектире смо имали "Дневник Ане Франк", "Бој на Косову", питања о Сави Мркаљу и Јови Јовановићу Змају. Српски волим више од математике и очекујем 11 или 12 бодова.

АЛЕКСАНДАР МИЧЕТА

Није било тешко. Једини проблем је што су питања нејасно постављена. Овај тест је питање живота и смрти, од њега зависи да ли ћемо уписати жељену школу, па смо под стресом, а ја желим да упишем Прву гимназију.

ПЕТРА ЛУКИЋ ЈОВИЋ

Тест из српског био је лак, само су нека питања била лоше формулисана, као оно које се односило на "Бој на Косову". Са осталим нисам имала проблем, а надам се да ћу освојити велики број бодова.

НЕНА ЛАЗАРЕВИЋ

Доста задатака је било на заокруживање и није било тешко. Овај тест је био лакши него пробни. Надам се да ћу освојити доста поена и да ћу уписати друштвени смер у Трећој гимназији, јер то је моја жеља.

КАСЈА КЛИКОВАЦ

Мени је тест био прилично тежак. Питања су нејасно формулисана, више се тражило да се одговори заокруже, него да се нешто пише. Желела бих да упишем друштвени смер у Трећој гимназији и надам се да ћу освијити довољно бодова за то.