ДАНАС ПОЛАГАЊЕ МАТУРЕ: Осмаци, пажљиво читајте задатке!

Љ. Б.

понедељак, 17. 06. 2019. у 06:15

ДАНАС ПОЛАГАЊЕ МАТУРЕ: Осмаци, пажљиво читајте задатке!

Са прошлогодињег полагања мале матуре, Фото: Д. Миловановић

Почиње мала матура, данас у 9 сати тест из српског језика, у уторак из математике, а у среду комбиновани. Максимални број поена 60

ТЕСТОМ из српског језика, који се полаже данас у 9 сати, почиње мала матура за осмаке. У уторак је тест из математике, а у среду комбиновани тест (хемија, физика, историја, географија, биологија).

Према подацима Министарства просвете, осми разред је завршило 69.388 ученика, а слободних места у средњим школама има 76.239, што значи да ће сви моћи да се упишу. Али, да ли ће уписати жељену школу зависи од успеха на завршном испиту и у основној школи. На основу успеха из шестог, седмог и осмог разреда ђаци могу да добију максимум 60 бодова, а мала матура положена без грешке доноси 40 поена.

Весна Недељковић из Министарства просвете каже да тестови имају три функције - доказ да је ђак завршио школу, проверу саме школе и наставника и најважнију, селекциону, на основу које ће ђаци стећи услов да се упишу у изабрану средњу школу.

Прочитајте још - У понедељак мала матура, три испита у три дана

- Ђаке ће дочекати разредне старешине који ће их увести у просторију за полагање, проверити да ли имају ђачке књижице и потребан прибор, а након тога ће напустити просторију и њих ће заменити дежурни наставници који су деци непознати. Они треба да обилазе децу током решавања тестова, а не да седе. Никако није дозвољено да одрасли помажу деци тиме што ће им рећи одговор - објашњава Недељковићева.

Осмацима саветује да пажљиво читају питања јер, како каже, деца најчешће дају погрешне одговоре јер са недовољно пажње читају постављена питања.

Задаци се решавају искључиво хемијском оловком, није дозвољено да имају код себе телефон или дигитрон, већ је дозвољено само да понесу са собом флашице са водом.

Завод за вредновање квалитета образовања спремио је задатке за тестове, они су у недељу дистрибуирани по школским управама, а данас ће их, непосредно пред почетак теста из српског, преузети директори школа. Тестове ће до школских управа пратити полиција, а у Заводу су примењене посебне мере безбедности како задаци не би доспели у јавност.

НЕКИ ВУКОВЦИ ОСВОЈЕ МАЛО БОДОВА

НА малој матури научимо доста о самој школи али и о томе колико предметни наставник има јасан критеријум - каже Весна Недељковић. - Дешава се да вуковци или деца која имају петицу из српског језика постигну изненађујуће мали број бодова. То је недопустиво. Ту се виде одступања од критеријума, види се критеријум бодовања. И уколико су велика одступања то би требало да буде показатељ школи да нешто није у реду. Тамо где се поклапају резултати то значи да школа има изражен критеријум.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације