МИСТЕРИЈА РУСКОГ ДЕСАНТА 1999. ГОДИНЕ: Шест иљушина са 900 падобранаца требало је да слете близу Приштине

Драган ВУЈИЧИЋ

17. 06. 2019. у 22:02

МИСТЕРИЈА РУСКОГ ДЕСАНТА 1999. ГОДИНЕ: Шест иљушина са 900 падобранаца требало је да слете близу Приштине

Фото: Фронт ру

Капетан Душан Бирманац, који је био у контроли лета на "Слатини", о тајни скриваној 20 година. Шест "иљушина" са 900 падобранаца требало да слети 12. јуна, али НАТО затворио небо

СВЕ је било спремно да тик пред поноћ 12. јуна те 1999. године спустимо шест најављених руских авиона са 900 падобранаца. Упалили смо сву "преживелу" сигнализацију на "Слатини", чак и ноћни авионски старт, чекајући летове из Русије. НАТО је, ипак, у последњи час затворио комплетан ваздушни простор. Шест "иљушина" са руским падобранцима није могло да прелети и спусти се надомак Приштине.

Открива ово, за "Новости", бивши капетан прве класе Душан Бирманац, који је све до октобра 1999. године био на челу шесточлане екипе српских контролора лета на аеродрому "Слатина" крај Приштине. Износи непознату чињеницу да је, поред руских војника који су се копном кретали ка Косову и Метохији, било планирано и слетање контингента на приштински аеродром. О пропалом десанту 12. јуна 1999. године, капетан Бирманац каже да је досад писала само московска "Руска реч", и то у свега неколико реченица.

Некадашњи пилот "мига 21", остао је у Приштини по наређењу генерала Бранка Билбије, тадашњег директора Савезне управе за контролу лета (СУКЛ). Задатак је био сачувати суверенитет на небу по сваку цену. Према Војно-техничком споразуму из Куманова, за контролу лета над територијом наше јужне покрајине била је задужена СР Југославија. Београд, нажалост, 90 дана после рата, није знао шта намерава са својим запоседнутим ваздушним простором и, према тврдњи капетана, као да је престао да се бори за своја права на КиМ. На "Слатини" су контролори чекали да им се пошаље још 18 људи, а уместо тога су стизале поруке да се стрпе. На крају, у октобру 1999, сви су повучени у Србију. "Слатину" су напустили контролори лета Дејан Милидраговић, Дејан Јоцић, Синиша Томић, Небојша Костић, Златко Курстић, Небојша Наранџић и наш саговорник. Генерал Билбија узалуд се месецима борио са државном бирократијом, која је "славила победу" на КиМ.

Прочитајте још - СЦЕНАРИСТА "БАЛКАНСКЕ МЕЂЕ": Десант на Слатину је велики заокрет у менталитету Руса

Ноћ у којој "иљушини" с падобранцима нису дошли, Бирманац описује као најдужу у животу. План је био да се Руси некако провуку кроз ваздушни простор Бугарске, али је НАТО стегао ваздушни обруч и појачао авио-патроле видевши марш падобранаца из Угљевика.

Капетан Бирманац (други здесна) загрљен са мајором О'Брајаном / Фото Приватна архива


- Да је дошло још њих 900 у Покрајину, све би било другачије - каже са сетом капетан.

Сећа се и следећег дана, када je хеликоптерима "апачима" и тенковима на аеродром требалo да стигну Енглези и Американци. То је било другог дана по руском запоседању "Слатине".

- Вечерали смо када је ушао генерал Заврзин и рекао нешто на руском. Сви су дограбили пушке и убацили метак у цев, али је само половина њих од 250 изашло на положај. Остали су наставили да вечерају... - говори капетан Бирманац.

Руси испред управне зграде на "Слатини", Фото РТС


Душан памти да му је пришао преводилац и рекао да се сваког часа очекују напад америчких хеликоптера и налет НАТО падобранаца и да је добио наређење да Србе закључа у подруму. Ако Американци победе, треба да кажу да су заробљени.

- Таман посла да смо на то пристали. Узели смо пушке и - чекали - говори Бирманац.

А с нормализацијом односа између Руса и Енглеза, на "Слатину" су стигли припадници специјалних јединица САС-а и људи из британске контроле лета. Врло брзо је и Енглезима све било јасно. Бирманац прича како је припадник САС-а "научио" лекцију:

- Поправку ваздухопловне сигнализације ван аеродрома обезбеђивали су момци из САС-а који су ишли с нама на терен. Поручник, Велшанин, после трећег "излета" ми се поверио да у свом животу није видео такву мржњу какву Албанци имају према Србима: "Знаш, Душан, деца од четири-пет година у селу Слатина трче за нашим џиповима и вичу да вас мрзе. Како деца могу да мрзе, имам их и ја, истог узраста?" - био је збуњен поручник.

Душан Бирманац / Фото: З. Ј. Мачак


Руски "десантњики" и Енглези се нису волели, али су одлично сарађивали. Када су на аеродром француски обавештајци донели информацију да Албанци припремају физичку ликвидацију британског мајора Криса О'Брајена јер их је избацио из канцеларије пошто су му понудили да буде саучесник у њиховим марифетлуцима с новцем, Енглези су се обратили Русима за помоћ.

- Крис О'Брајен је дошао сутрадан на посао и причао како је у пола ноћи у дворишту своје куће чуо неко шушкање. Устао је да види шта се догађа, а када је упалио светло, "десантњики" су брисали ножеве. Двојица шиптарских терориста са "калашњиковима" су лежала на земљи. Британски мајор се жалио јер се није наспавао, пошто је увиђај трајао целу ноћ - сећа се Душан.

Крис О'Брајен на граници

Бирманац објашњава и позадину наређења из штаба НАТО-а у Бриселу датог трупама на терену почетком августа 1999. Тада је припадницима Кфора забрањено да се приватно друже са Русима.

- Био је 3. август, Дан ваздушно-десантне војске Русије, када су ови направили банкет за све нас. После су Руси носили Енглезе у неки шатор насред писте пошто ови нису могли ни да седе после испијене вотке. Јутро касније, у шест, сви "десантњики" су били у строју, док се енглески шатор "раздрмао" тек око 10 сати.


На радном задатку


БЕЛАМИ

- ЧИМ је дошао на аеродром да први пут обиђе своје људе, бригадни генерал Белами, заменик Мајкла Џексона, тражио је сусрет са нама - прича Бирманац. - Узео ме је за руку, одвојио на страну и рекао да шта год нам је потребно тражимо од њега или од Руса. Рекао ми је и да су му у Енглеској објаснили какав је ово рат и да се води за рачун САД. Када је у Косову Пољу планирана зграда за наших 24 контролора, он је понудио да нас 24 сата обезбеђује САС.


РУСКИ ВОДНИК

- НИКАД се нисам двоумио у вези с тим ко су бољи војници - говори капетан. - Оне ноћи када је требало да нас нападну Американци и Енглези, руски водник који ме је у оклопњаку возио по Косову, између залогаја ми је хладно рекао: "Ја сам спреман у сваком часу да погинем за Русију. Ако је то ова ноћ, онда у реду. Да ипак вечерам, да не идем гладан у смрт!"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

Peki

17.06.2019. 22:17

Rusi su nam nisu pomogli kao i vekovima ranije,akcija je bila u dogovoru sa NATOom i Milosevicem da se prevari srpski narod i da lakse prodje izdaja Kosova da ne bi bilo nekog otpora pri preuzimanju juzne pokrajine.

Gordana

18.06.2019. 02:07

@Peki - Није истина!!! Нарочито, ово, 100% није истина, у вези Милошевића! Он је дао у Хагу свој живот за српски народ и то нико не може да оспори, па ни ти! А пре тога, СВЕ што је могао чинио је за свој народ. СЛАВА му!!!

Boško

18.06.2019. 04:20

@Peki - Pa Peki pošto sve znaš nisu nam potrebni ni istoričari, ni svedoci ni dokumenta. U buduće zaa sve informacije pitaće vas.

Peti puk

18.06.2019. 05:04

@Peki - "Peki" ako vi iz rvatske tvrdite da je tako onda je istina negde suprotno od toga!

Srdjan

18.06.2019. 05:06

@Peki - Nisu nam pomogli ?! Car izgubio glavu i carevinu zbog nas ! Mogao je da ne ulazi u rat protiv Austrougarske ne bi izbio I svetski on sačuvao glavu i carevinu.

Филиповић Милутин

18.06.2019. 07:41

@Peki - Неистинито је, и изузетно идеолошки наопако обојено тумачење да нам "Руси нису помогли као и вековима раније" и да је "акција била у договору са НАТО и Милошевићем". Сплет тадашњих околности код нас и у Русији био је неповољан и о томе ће историја дати и даје своје одговоре. На предлог генерала Павковића да се Руски контингент распореди на аеродром Слатина, Милошевић је одушевљено одговорио: "То је одлична идеја ......било би добро да тамо освану сутрадан......Урадите то по сваку цену"

Posmatrač

18.06.2019. 08:36

@Peki - @Peki Konstatno proturanje lazi i spinovanje u vezi sa Rusijom, kako nam nisu pomagali kroz istoriju. Rusi su nam uvek pomagali, oni koji kazu drugacije lazu i proturaju istorijske pamflete. Rusi su pomogli i vise nego sto su u tom trenutku mogli. Zato nam sada ponovo nude pomoc, koji nasi izgleda ne smeju ili ne zele da prime.

жељко

18.06.2019. 08:37

@Peki - Е, јеси паметан, свака ти част!!! Ма твоја глава је за четри ноге а не за две!!!

Зоран из Урошевца

18.06.2019. 09:55

@Peki - Докле ће "русофиличари" као овај "Peki" да износе овакве небулозе упркос тексту који аргументовано говори нешто сасвим друго?!

Ујка Вањка

18.06.2019. 09:56

@Peki - Пошто сте очигледно "врстан" историчар, молим Вас да поделите са нама све те вековима уназад критичне догађаје у којима Руси НИСУ помогли Србији? Поред тога, ову Вашу причу о договореној издаји српског народа на Космету не би "прогутао" ни пас са све маслом на истој...

Исправка

18.06.2019. 10:21

@Peki - "Русофиличар" је потпуно погрешан термин. Вероватно си хтео да напишеш "русофил", а мислио си "русофоб".

Sava

18.06.2019. 01:02

@Peki: То је твоје мишљење, које је донето ко зна на основу чега. Друга мишљења су другачија од твог.

Sone

18.06.2019. 01:59

Rusofili u Srbiji nisu svesni koliko stete nanose svojom neosnovanom,neracionalnom, patoloskom ljubavlju prema Rusiji.Dosta vise s laznim prijateljstvom Srba i Rusa,da su iskreni prijatelji ulagali bi u srpsku ekonomiju a ne u hrvatsku koju ulazu 3 puta vise u odnosu na nas.U dilu s Amerima su nas pustili niz vodu.Ruski GDP je na nivou drzave New York toliko o toj "vele sili",srbe ne fermaju 3 %!

deFonseca

18.06.2019. 02:46

Degutantan je svaki pokušaj da se revidira ponašanje "Bratske Rusije" tokom stradanja Srbije 1999.godine, kao i posledice koje je ta izdaja ostavila. Sećanje je sveže i niko od Srba nije mušterija za ovakve za*****cije koje imaju za cilj da pomute tu bruku. I ne samo bruku, već i opomenu da se , mi Srbi, ne zanosimo previše obećanjima pomoći iz "Bratske Rusije". Do sada, osim diplomatske retorike, Rusija nije ništa značajno učinila na promeni stanja " na terenu". Sam u se i u svoje kljuse.

Мр Радомир Шћепановић

18.06.2019. 04:33

Али нису! Оставили су нас НАТО-у и шиптарима! Поред тога што је Србија сиромашна зеља, трпи велике политичке и економске притиске. Русија је гласала за санкције Југославији! Данас, Србија није увела економске и политичке санкције према Русији. Чак одржава војне вежбе с руском војском! Па ко је сада доследан у реалном животу! Ми мали или ви велики!

Mrki

18.06.2019. 06:43

Sada možemo da pišemo šta hoćemo, ali u ratu za Kosovo Ameri su pokazali da mogu da nas gađaju mesecima, a da niko ne može da nam pomogne.

ak74

18.06.2019. 07:42

И долазак првих 200, и недолазак ових 900 детаљно је описан у сјајној књизи Косово 99 Александра Лобанцева, једног од тих 200 руских падобранаца који су први стигли на Слатину, из Босне. И то без икаквих улепшавања и холивудских измишљања, за разлику од неких филмова који се сада снимају о тим догађајима... Има и на српском, апсолутно вреди прочитати.