ПОВОДОМ Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић положио је данас у Београду венац на спомен-обележје у знак сећања на припаднике Министарства унутрашњих послова који су изгубили животе на дужности, саопштено је из МУП-а.

Такође, државни секретар МУП-а Милосав Миличковић положио је венац на спомен – плочу првом министру полиције војводи Јакову Ненадовићу, док су команданти Специјалне антитерористичке јединце и Жандармерије Спасоје Вулевић и Дејан Луковић положили венце на спомен-обележје на Чукур чесми.

У седишту МУП-а обележена је и слава Министарства, Свете Тројице, сечењем славског колача.

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур чесме, као и током турског бомбардовања Београда наредног дана.

ПРАТИТЕ СА НАМА УЖИВО:


Прочитајте још: Министар уручио плакете захвалности запосленима

Прочитајте још: СНИМАК ДРАМЕ НА ПАНЧЕВАЧКОМ МОСТУ: Овако је полиција у последњем тренутку спречила самоубиство (ВИДЕО)


12:06 - ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ

Поводом Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић положио је данас у Београду венац на спомен-обележје у знак сећања на припаднике Министарства унутрашњих послова који су изгубили животе на дужности.

Фото Муп
Фото Муп

Фото Муп
Фото Муп

12:34 - ПОЧЕЛА ПРОСЛАВА: СВЕЧАНИ ДЕФИЛЕ КОЊАНИКА И ОРКЕСТРАПоводом дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције данас је одржан свечани дефиле чете коњаника полицијске бригаде и полицијских оркестара Србије и Словачке Кнез Михаиловом улицом.

Фото Танјуг


Припадници МУП-а су на Калемегдану приказали вештине, опреме и возила која користе у раду. Грађани су имали прилике и да се упознају са превентивним пројектима које спроводи Министарство и са методама рада различитих организационих јединица полиције, попут криминалистичке, хеликоптерске јединице, граничара, итд.

Фото ТанјугМанифестацији на Калемегдану највише су се обрадовала деца која су се играла са дресираним псима, учили карате, упознали се са разним системима одбране, итд. Дефилеу и тактичко-показним вежбама на Калемегдану присуствовао је велики број грађана.

Фото Танјуг

Централни догађај биће уприличен вечерас Свечаном академијом у Сава центру, којој ће присуствовати председник Србије Александар Вучић.

Фото Танјуг

14:02 - СТЕФАНОВИЋ: РАД ПОЛИЦИЈЕ ДОПРИНЕО ДА ЖИВИМО У БЕЗБЕДНОЈ ДРЖАВИ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишао је данас тактичко-технички збор на Калемегдану, који су поводом Дана МУП-а и полиције организовали њени припадници за грађане Србије, и изјавио да захваљујући раду таквих професионалаца данас живимо у безбедној и стабилној држави.

"У раду полиције највише сам поносан на људе, јер су они један непоновљив и јединствен ресурс у земљи и поносан сам на све резултате које су постигли", рекао је Стефановић новинарима након обиласка штандова свих јединица МУП-а.

Указао је да су ти резултати рекордна количина заплењене дроге, 108.000 предавања за децу у школама и 2.800 припадника полиције који учи децу како да се одупру насиљу, снађу у сајбер простору, саобраћају и вандредним ситуацијама у случају пожара и поплава.
"Пре две године увели смо у првом, четвртом и шестом разреду полицијске предаваче који децу на занимљив и креативан начин уче како да се снађу у случају пожара и поплава. Видели смо да су деца заинтересована за та предавања и то је велики успех с обзиром да до пре пет или шест година нисмо имали ниједно такво предавање", указао је министар.

Истиче да је МУП заинтресован да ради и са родитељима, нарочито, каже, када је реч о сајбер простору.

"Родитељи морају да буду упућени шта деца раде на интернету. Наш посао је да спречимо било каквог предатора да пружи руке према нашој деци и драго ми је да смо у протеклом периоду и у томе били ефисани", рекао је Стефановић.

Подвукао је да и није било страдале деце у зонама школа у саобраћају.

14:39 - СТЕФАНОВИЋ: БЛИСКА САРАДЊА СА ГРАЂАНИМА ДОВЕЛА ДО РЕЗУЛТАТА

Говорећи о резултатима, Стефановић је навео и да је блиска сарадња са грађанима учинила да обавештајна полиција, захваљујући већем броју информација, спречи извршавање многих кривичних дела.

"То је довело до тога да ми данас имамо више од 11 одсто мањи степен криминалитета него раније", подвукао је министар.

Истиче и да није било великог броја тешких и најтежих кривчних дела, те да је поносан и на набавку нове опреме.

"Наравно да увек може боље и више да се ради. Ја на томе инсистирам. Можда некада не упућујем довољно захвланости полицајцима и ватрогасцима који су у првој линији одбране грађана, зато овај дан посвећујемо њима", навео је Стефановић.

Каже да је данас један породични дан у дружењу са полицијом, те да ће грађани моћи да виде како изгледа опрема МУП-а, обученост полицијских службеника свих јединица и како функционише полиција у заједници.

"Један од наших кљуцних задатака је да полицајци буду ближи грађанима и да схвате да су полицајци ту због њих, да брину о њима, да их заштите и да буду уз свој народ у сваком тренутку", нагласио је Стефановић.

Позвао је све грађане да током дана дођу на Калемегдан и уживају у свему што су припадници полиције припремили за њих, а то су пењање на вештачку стену, извођење различитих вежби, учење борилачких вештина, погледају возила и опрему.

19:15 - ПОЧЕЛА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

У Сава центру вечерас је почела свечана акедемија поводом Дана Министарства унутрашњих послова и Дана Полиције, којој присуствује председник Александар Вучић.

Свечаности поред министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, присуствују и министри Александар Вулин, Александар Антић, Златибор Лончар, директор БИА Братислав Гашић, представници СПЦ и други гости.Долазак Вучића пропраћен је аплаузом, а на почетку церемоније интонирана је химна Србије.

Обележавање Дана МУП-а и Дана полиције обележено је и другим манифестацијама, а почело је данас традиционалним свечаним дефилеом чете коњаника Полицијске бригаде и полицијских оркестара Србије и Словачке Кнез Михаиловом улицом.19:19 - СТЕФАНОВИЋ: ЗАКОН ЈЕ САВЛАДАО КОРУПЦИЈУ


Сви резултати Министарства унутрашњих послова јасно показују да је закон нађачао криминал, да је ред победио безвлашће, сигурност преузела примат над страхом и да је поштење савладало корупцију, поручио је вечерас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.


Стефановић је, на свечаној академији поводом Дана полиције и Дана МУП-а у Сава центру у Београду, истакао да је поносан на све што су припадници МУП урадили за свој народ пре пет година, када се земља суочила са поплавама које су уништиле хиљаду домова, нанеле материјалну штету и однеле људске животе.

"Храбро, посвећено и пожртвовано, не питајући ни колико сати ни дана ће бити у униформи, показали сте право лице српске полиције којој безбедност грађана на првом месту”, рекао је Стефановић.

Он је подсетио да је још тада обећао да ће мењати МУП и да ће његови припадници добити бољу опрему, нове униформе и возила, као и веће плате.

"Гарантовао сам беспоштедну борбу и обрачун са криминалом и корупцијом, рекао сам да ћемо криминал сасећи у сопственим редовима и да нико неће моћи да се сакрије иза знацке и униформе нити ће бити заштићених”, поручио је Стефановић.

Он је додао да је данас поносан јер “нисмо изневерили ни припаднике МУП ни наше грађане”.

19:30 - УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ ПОЛИЦАЈЦИМА

Они су жртвовали своје животе, они су били најхрабрији. Председник Александар Вучић додељује златне медаље припадницима Министарства унтрашњих послова Србије. Саша Барбуловић, припадник Министарства унутрашњих послова је 5. јануара ове године ризиковао сопствени живот, да би заједно са својим колегама спасао живот једног младог човека.


19:41 - ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ПРИСУТНИМА: ВИ РАДИТЕ НАЈТЕЖИ ПОСАО

- Драги пријатељи, припадници МУП-а радите један од најтежих послова данас. То је тежак и опасан посао, људи немају време за своју породицу, све дају послу. Бити полицајац, значи дати живот друштву. У Србији је један од најважнијих питања како вратити и платити полицајцу све оно што нам је дао. Надам се да смо успели бар делимично да им вратимо. Постоји идруга страна увек ћете бити клриви и када помажете, кад спасавате животе, у поплавама, отаџбинама, јер сте ви спречили некога да урадите незаконито дело. Ви ћете увек бити криви. У овом послу ретко чујете реч "хвала"Вучић је нагласио да нам је полиција друштву и њеном опстанку преко потребна.

- Сећам се те 2014. године, полиција се суочавала са најтежом ситуацијом која је тада владала. Требало је створити модерну и нормалну државу, ни из чега. Хвала свима који су веровали да ћемо променити ситуацију. Можете да очекујете још већи напредак, и у Вашим платама.

19:45 - ЖАНДАРМЕРИЈА НА СВЕЧАНОМ ДЕФИЛЕУ

Припадници Жандармерије учествовали су на свечаном дефилеу Дана полиције у Сава Центру.20:22 - ПОЛИЦИЈА НИКАДА НЕЋЕ СЛУЖИТИ ВЛАСТИ, НЕГО ГРАЂАНИМА

Полиција је потребна целој држави и друштву и никада полиција неће да служи било којој власти, већ је њен посао да служи грађанима Србије, да ради све што може да заштити, сачува и обезбеди им сва права, поручио је вечерас председник Републике Александар Вучић.

Председник Вучиц је на свечаној академији поводом обележавања Дана МУП-а истакао да припадници МУП-а раде један од најтежих послова, које год занимање у Министарству да имају.

То је, како је рекао, тежак и опасан посао, за људе који немају радно време, одмор, често ни пензију и који ризикују све, јер када изађу из куће ни сами не знају хоће ли се вратити.

“Бити полицајац и припадник МУП-а значи ставити живот на располагање друштву и пристати унапред да грађани могу да га затраже и замене за своју сигурност и слободу”, подвукао је Вучић.

Одувек је, а данас у Србији поготово, једно од најважнијих питања које стоје пред друштвом - како платити и вратити полицајцу за све што је дао, посебно када то друштво, као што је у Србији неретко био случај, полицију доживљава као инструмент којим се чува нечија, власт, а не као чувара вредности нашсег друштва, поретка и начина зивота, указао је председник Србије.


“Несхватање те разлике између поретка и власти дуго је бацало полицију на маргину, не умањујући захтеве које време и околности пред њу постављају, али константно одбијајући да јој се посвети пажња и пружи награда коју заслужује”, рекао је Вучић.

Председник Србије је поручио полицајцима да не сметну са ума да се то никада неће до краја променити и да ће увек бити криви готово свима, чак и када им помажу - зауставе алкохолисане на улици, када спасавају животе људи, бране отаџину…

“Увек ћете бити криви, јер сте спречили неког да спроведе у дело одређене планове. А да вам буду захвални? Што да вам буду захвални, када мисле да се то подразумева и да је то ваша обавеза, а ваш одговор увек мора да буде да сте само радили свој посао”, приметио је Вучић.

Како је рекао, посао полиције је најтежи на свету, где се ретко чују "хвала" и аплаузи за све хероје, који су положили животе штитећи земљу.

Зато, поручио је председник Вучић, мора да се ради на подизању животног стандрарда полицајаца.

Подсетио је на 2013. и 2014. годину, када су, како је рекао, полицајци радили најтежи посао - суочавали се за земљом у којој је владала мафија и тајкуни, у којој није било реда, као и са великим поплавама.

"А, свуда су били да помогну, они су били ти који су се постављали између потребе да створимо нормалну џзаву и оних који су то спречавали годинама", додао је Вучић.Он је навео и да је међу припадницима МУП-а било оних који су знали да су тешке мере фискалне консолидације потребне, како би дошли у ситуацију да сваке године могу да очекују већа примања и значајније побољшање опремљености и обучености.


Вучић је истакао и да ће пре краја године бити повећане плате у полицији, уз додатна улагања у опремљеност припадника МУП-а.

“Да бисмо рекли и млађим генерацијама да бити полицајац - где ћеш лепше занимање - штитиш земљу, спасаваш животе људи, помажеш недужнима и немоћнима. А, за тај посао можда неће увек бити адекватно награђени, али ће бити из године у годину све боље награђени”, рекао је Вучић.

То, како је истакао, гарантује бољу будућност полицајцима, свим будућим припадницима МУП-а, али и њиховој деци, јер све што радимо не вреди, ако останемо без деце.

“Без деце, нећемо имати ни Србију”, рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да данас говоримо и о програмима изградње јефтиних станова за полицију, војску и припаднике БИА у више места у Србији.

Указао је да ће бити изграђено 8.000 таквих станова, као и да је то само почетак.
"Желимо да имате статус у друштву који је неприкосновен и заштићен“, поручио је Вучић.

Он је рекао да зна да постоје полицајци који свој посао обављају, како деца кажу, на тајном задатку, али је замолио да чувари реда са поносом носе своје униформе.

"Шта год говорили увек ће се грађани осећати безбедније и сигурније када виде полицајца. Када видите полицајца у униформи знате да имате неког ко вас штити, који је посвећен Уставу и безбедности“, нагласио је председник Вучић.

Председник Србије је рекао да, када држава буде урадила све што планира и даље унапредила положај полиције, ни тада чувари реда неће имати довољно признања од друштва, али ће бити довољно људи који ће умети у дубини душе да признају шта раде за њих.

"Јесте ли приметили један детаљ. Шест месеци у Београду, у Србији није било мафијашких убистава, а нема земље у којој не постоји, и та убиства неће сасвим престати. Јесте ли видели да је неко вас похвалио, написао добру, топлу реч о полицајцима, МУП-у, о људима који су правили посебне спискове и издавали потернице за криминалцима. То само показује да признања не очекујте често", рекао је Вучић.Вучић је указао да постоје земље у окружењу, које су 10 пута, по броју становника мање, а у којима има небројено пута више мафијашких убистава, додајући да има оних који ће опет држави и полицији рећи да је код нас проблем када се догоди прво, друго или треће.

И једно мафијашко убиство када се догоди је проблем, подвукао је он додајући да Србија жели да стане на пут "мафијашкој куги" и онима који дрогом снабдевају читав Балкан.

"Они морају знати да Србија за њих није сигурна кућа и чак шта више да ће српска полиција да их гони тако да неће моћи никада да побегну“, подвукао је Вучић.

Председник Србије је захвалио полицији што ризикују своје животе, на храбрости коју поседују, као и на жртвовању и посвећености заштити грађана.

"Зато вам кажем срецах вам Дан полиције и МУП-а. Ми сви смо срећни што вас имамо“, поручио је Вучић.