У ИНСТИТУТУ за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у четвртак је први пут у Србији, а тек трећи пут у свету, пацијенту због срчане слабости уграђен специјални уређај на бази нискофреквентних струја, што се у савременој медицини сматра револуционарном методом борбе са срчаном слабошћу.

Операцију су урадили проф. др Миодраг Перић, др Велибор Ристић и др Петар Вуковић, а у стручном тиму су били и др Бранимир Пурић и др Драгана Кошевић. Цео захват су надгледали супервизори - кардиохирурзи из Берлина др Јоханес Милер који је и проналазач ове технологије, и др Петер Гетел.

По један овакав оперативни захват урађен је до сада само у Немачкој и Аустрији, а на тај ексклузивни списак уписао се, први у источној Европи, Институт "Дедиње".

Пацијенти са срчаном слабошћу су, како су нам објаснили у "Дедињу", после ових оперативних процедура већ након неколико седмица много боље, а снага њиховог срца је знатно поправљена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Уграђено прво потпуно вештачко срце


Следеће операције ове врсте на Институту "Дедиње" су заказане већ за почетак јула.

- Ово је потпуно револуционарна технологија за лечење срчане слабости применом нискофреквентних струја, која је прошла вишегодишња испитивања - речено нам је у "Дедињу". - Уређај ствара поларизацију на ћелијском нивоу и као диригент потпуно синхронизује рад срчаних ћелија.

Нова технологија је потпуно компатибилна са свим уређајима који се уграђују у срце, укључујући пејсмејкере, дефибрилаторе, срчане пумпе и залиске.