САНУ: Национално питање по научном методу

В. Н.

петак, 14. 06. 2019. у 06:55

САНУ: Национално питање по научном методу

Фото Ж.Кнежевић

Годишња скупштина Српске академије наука и уметности, најављене активности планиране за наредни период

ПРЕДСЕДНИК Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир С. Костић изјавио је у четвртак, на Годишњој скупштини те институције, да ће у наредне две године с већом енергијом покушати да се посвете раније предложеној идеји о формирању центра за стратешка истраживања, унутар САНУ или у заједници са другим институцијама, јер убрзање времена намеће императив стратешког размишљања и предвиђања.

Костић је нагласио да ће у будућности посебан изазов представљати постављање према актуелним проблемима, а да се, како је казао, не потоне у таблоидну ефемерност свакодневице.

Он је подсетио да су скоро покренули критично, на научној методологији засновано, сагледавање неких од кључних проблема, укључујући Косово и Метохију и "српско питање" у последња два века.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - САНУ покреће циклус о националном питању

- Критичко размишљање у равни садашњице потенцијално је и најопасније ако се имају у виду могући неспоразуми са влашћу и различитим групама у друштву. Извесне реакције на нпр. ставове САНУ поводом идеје о гондоли, указале су на фрагилност тог односа, али ћемо ми наставити да љубоморно чувамо право на различитост мишљења и независност у њиховом креирању. Ми ћемо она мишљења која полазе из САНУ барем прецизно образлагати - истакао је Костић.

Он је подвукао да САНУ треба да има једну од важних улога у раном откривању социјалних изазова и пружању научно заснованих идеја о корацима које треба предузети у циљу њиховог решавања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vasa

14.06.2019. 17:20

Hvala Bogu da je SANU odlucila da se bavi vaznim nacionalnim pitanjima srpskog naroda. Neka okupe sve relevantne institucije u srpskom narodu i naucnim metodom dokazu i pokazu istinu, a na politicarima je da biraju optimalne puteve za ostvarenje nacionalnih ciljeva.