Наша војска можда није најбогатија и најопремљенија, али је сигурно једна од најобученијих армија, рекао је данас министар одбране Александар Вулин који је присуствовао Заједничком гађању циљева у ваздушном простору "Шабла 2019" у Бугарској.

Он је на позив министра одбране Бугарске Красимира Каракачанова присуствовао успешно извршеном гађању циљева у ваздушном простору које су извршили припадници Министарства одбране и Војске Србије, чиме је завршено пето заједничко гађање са припадницима оружаних снага Бугарске, саопштило је Министарство одбране Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Bugari ispaljuju sve što imaju, na nebu i srpski „migovi“ (VIDEO)

На заједничком гађању учествовало је око 130 припадника Министарства одбране и Војске Србије, а циљ гађања био је подизање нивоа способности јединица Војске Србије за заштиту ваздушног простора, саопштило је Министарство одбране.

Заједничка вежба на „Шабли" окупила је више од 1.400 учесника, а припадници Војске Србије успешно су на том полигону бугарске армије већ изводили гађања четири пута до сада.

Како је рекао Вулин, наша војска има можда и најбогатије борбено искуство, а наши припадници РВ и ПВО су показали изузетну обученост, мотивисаност, дисциплину, истакао је Вулин и додао да су "све мете су оборене са минималним утрошком средстава, сви задаци који су били пред њима су испуњени".

"Са оваквом војском, која показује да је боља и од најбољих на свету, можемо да будемо сигурни да ће наша слобода бити сачувана", рекао је Вулин.

Министар је рекао да су представници бугарске армије и армије САД оценили "да од наше војске има пуно да се научи" и додао да су припадници наше Војске цењени где год да дођу.

Говорећи о сарадњи, министар одбране је нагласио да је наше стратешко опредељење војна неутралност, као и да Србија неће постати чланица НАТО пакта.

Али кроз Програм партнерство за мир, што сматра оптималним нивоом те сарадње, Србија сарађује са земљама које су у НАТО пакту, рекао је министар, саопштило је Министарство одбране.

"Ово је за нас веома значајно и гледамо како се они обучавају, видимо која средства користе, разумемо боље њихове процедуре, њихов тактички поглед на одређене ситуације и за сваку војску је увек добро да се сусреће са другим армијама", рекао је Вулин и додао да када су наши суседи у питању, то је онда и развијање међусобног поверења.

Завршном гађању 5. заједничке вежбе присуствовали су и премијер Бугарске Бојко Борисов, министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов, помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић и начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Ранковић.

Премијер Борисов је истакао значај сарадње, указујући да су гађање и заједничка вежба били прилика за увежбавање и представљање способности сваке од земаља учесница и додао да је сарадња важна за очување мира на Балкану.

Говорећи о резултатима показаним на данашњем гађању, генерал Жарковић је истакао да ловачка авијација и ракетне јединице за ПВД показују одличну оспособљеност посада и послуга и оценио да је циљ постигнут у потпуности.

Он је истакао да смо на овој вежби 2011. године имали увежбане пилоте авиона МиГ-29, али да ове године у гађању учествује значајно већи број пилота и авиона.

"Изузетно је значајно да што више пилота има прелет где остварује ватрено дејство, то је највиши ниво обуке и после овога ви сте спремни да извршавате све борбене задатке" - истакао је Жарковић.

Командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић оценио је да је овогодишње гађање јединица Војске Србије било изузетно.

"После 15 година, послужиоци на систему Стрела 2М извршили су успешно гађање а ловачка авијација други пут на овом полигону после 2011. године извела је изузетно гађање", рекао је он и додао да су све мете које су биле лансиране погођене и уништене.

Међу учесницима овогодишњег гађања на „Шабли“ одличне резултате и поготке је остварила и потпоручник Христина Филповић, командир ракетног вода у артиљерјско-ракетној батерији за ПВД малог домета у Центру за обуку РВ и ПВО, и постала прва жена која је у нашој Војсци извршила гађање ракетом „Стрела 2М“ на циљ и остварила директан погодак.

Руководилац вежбе је бригадни генерал бугарске армије Пету Мирчев, а заменик руководиоца вежбе „Шабла 2019“ бригадни генерал Александар Бјелић.