Опстанак села је од пресудног значаја за Србију и важно национално и безбедносно питање, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на конститутивној седници поводом формирања Националног тима за препород села Србије и најавио подршку свим мерама тог тела.

"За Србију је село од пресудног значаја и све што ви смислите да треба да се уради - подржаћемо", рекао је Вучић на свецаној седници и додао да држава сада може много више да помогне развој села него раније због стања финансија и развоја економије.

Вучић је, ипак, упозорио да ће се тиме много новца "бацити у бунар", јер се не могу зауставити људи који желе да живе у граду, али указује и да је то питање од националног и безбедносног значаја.

Председник је истакао да ће се ангажман, ипак, исплатити, ако те мере бар 20 или 30 одсто дају резултате да људи остану да живе на селу и да ће бити урађен огроман посао.

Прочитајте још - "НОВОСТИ" У СЕЛУ БАЊЕ: Вучић нам је улио наду и преко телефона, многи три дана нису спавали!

"Ако погледате нашу границу према Бугарској, па ми имамо на одређеним местима до 60 км дубоко у нашу територију да немамо око 1.000 људи. Ако погледате румунску границу, имамо десетине хиљада квадратних километара на којима немамо више од 5.000 људи".

Како је рекао, у читавом Подрињу, од Лознице до Бајине Баште и када се то споји са лимским делом - нема више од 150.000 људи.

"Причамо да нас је 7,3 милиона људи, али очекујте да се 2021. запрепастимо и када будемо видели да нас је 6,4 милиона у Србји, то је наша последња процена. Тај број људи драматично пада из дана у дан", упозорио је Вучић.

Србија се, наводи, суочава са депопулацијом становништва, па губимо и село и људе и то је ужасан проблем за земљу.


"Да не кажем да то руши одбрамбене капацитете Србије и све што Тим буде могао да уради, Србија, Влада Србије и ја као председник и парламент ће максимално помоћи и финансијски подржати".

Каже да зна да резултати никада не могу да буду идеални, због парадокса и контрадикторности које постоје, али да све што тај тим стручних људи буде предвидео и буде желео и сматрао да је важно за обнову села и пољопровреде, као и села у целини, држава ће подржати уврена да тиме доприносимо здрављу, напретку и обнови Србије у сваком смислу.

СА НЕСТАЈАЊЕМ СЕЛА, НЕСТАЛА БИ И СРБИЈА


У Београду се данас одржава конститутивна седница поводом формирања Националног тима за препород села Србије, којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

Конститутивном седницом, у Палати Србија, председавају министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић и академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности.

Стратешки циљ формирања Националног тима је смањење регионалне неравномерности, стварање системских предуслова за економску одрживост породичних газдинстава, креирање здравог тржишног амбијента, побољшање и модернизација инфраструктуре и стварање свих социо-културних предуслова за демографско оживљавање села у Србији.

На почетку седнице, глумац Ненад Јездић, који је живот у граду заменио селом, указао је на значај опстанка и опоравка српског села.

Како је рекао, иза нас су бројни покушаји вековних освајача да униште српски народ и трагове његовог постојања на овим простоерима, али иако је то сада иза нас нешто друго прети садашњости и будућности српског и свих народа који одвајкада живе заједно на овим просторима - бела куга.

"Смртоносна епидемија пусте земље шири се рубним продручјима и злокобно прети да затре српско село, које је одржало Србију, нахранило нас и отхранило. Са нестајањем села, нестала би и Србија", рекао је Јездић.

Изнео је податак да од 4.700 насеља у Србији, нестаје њих 1.200 - у 1.000 села има мање од по 100 становника, док у више од 200 села нема особе млађе од 20 година.

У селима данас има 260.000 момака између 40-50 година и око 100.000 девојака исте доби, који нису засновале своје породице.

Прочитајте још - Село живи ако има школу


"Пробудимо се, ставимо прст на чело, сви који желимо добро Србији. Употребимо сва знања и могућности да спасимо српско село", апеловао је Јездић.

Владика ваљевски Милутин је рекао да СПЦ подржава оживљавање српских села и да данас присуствује седници по благослову партијарха српског Иринеја, уместо владике Јована шумадијског који је члан Тима.

"Радујем се овом подухвату, оживети села је наша света дужност", поручио је владика Милутин.

РШУМОВИЋ: ДРЖАВА МОРА ДА "КУПУЈЕ" НАРОД ДА БИ СПАСЛА СЕЛО


Држава мора да нађе прави начин да подстакне да се у Србији, посебно на селу, рађа више деце, рекао је данас песник и књижевник Љубивоје Ршумовић на конситутивној седници Националног тима за препород села Србије и додао да у том контексту треба размишљати о стратешкој "производњи" народа.

Ршумовић је нагласио да се мора наћи начина да се у потрошачком времену млади људи 'припитоме', а то може само новцем, јер новац и профит, како је рекао, владају целим светом, па и нашом стварношћу.

"Држава, грубо речено, мора 'куповати' свој народ, то не може у иностранству, већ у Србији. Треба ангажовати све снаге да млади не одлазе и не унапређују привреду Канаде, САД и Немачке, већ остају на селу", рекао је Ршумовић.

Предложио је и да се убудуће становници села, и званично и у свакодневној комуникацији, називају сељанима или домаћинима уместо сељацима.

"У том смислу би им се дало једно ново значење које нема негативан призвук", казао је Ршумовић.

Директорка Института за онкологију Даница Грујичић оценила је да је, када се говори о демографској кризи, на женама највећи задатак.

"Најважније је да свака млада жена, која одлучи да заснује породицу и остане на селу, зна да ће њено дете имати једнако образовање и здравствену заштиту као деца у Београду", рекла је Грујичић.


Поздравила је данашње формирање Националног савета за препород села јер, како је рекла, млади који желе да остану на селу од сада имају коме да се обрате за помоћ.

"Неће бити лако, много тога је пропуштено и неодговорно рађено у претходним годинама. Наравно да се не може све решити једним потезом, али важно је да овакво тело постоји", рекла је Грујичић.

На оснивачкој седници Савета, у име Католичке цркве и београдског надбискупа Станислава Хочевара, данас је говорио и свештеник Александар Нинковић који је истакао да та тема захтева комплексан приступ.

Навео је да се Католичка црква у Србији труди да помогне држави тако што, како је рекао, вернике образује о вредности живота и породице као темеља друштва, али и окружења у којем породица живи.

Друштво не постоји без села, без породичних заједница које производе храну и на томе се треба базирати", указао је Нинковић и додао да Католичка црква у Србији учествује у сваком подухвату који држава предузима да би се побољшао живот на селу.

"Ми смо село заборавили, људи долазе у Београд јер на селу немају никакву понуду - немају инфраструктуру, интернет и уобичајене ствари за свакодневни живот", навео је Нинковић и додао да је оживљавање села, такође, и питање духовне обнове Србије.

Председник Транспарентности Србија Владимир Гоати је у свом обраћању на седници оценио да је уситњени посед "рак рана" за српско село и да то, за сада, не може да ублажи ни обнављање задругарства.

"Акцијом министра Кркобабића '500 задруга у 500 села' деактивиран је велики број људи на селу, али то није довољно да се надокнаде стални процеси 'дробљења' села ни данас ни убудуће", навео је Гоати.


Додао је да је на законодавцима да покушају да реше тај проблем наводећи као пример механизам примогенитура у Немачкој.

Академик и председник Академијског одбора за село САНУ Драган Шкорић изразио је уверење да ће после формирања Националног савета бити дефинисани правци активности за препород села на територији целе Србије.

"Обећавам у име 25 експерата у нашем тиму да ћемо учинити све да сва села у Србији поново оживе", рекао је Шкорић.


КРКОБАБИЋ: У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА СЕЛА СВИ СУ НА ИСТОЈ СТРАНИ

Министар без портфеља задужен у Влади Србије за регионални развој и координацију јавних предузећа, Милан Кркобабић, рекао је данас у Београду да Национални тим за препород села чине људи од знања, заната и енергије, и да је пред њима тежак пут, пун изазова.

"Ту смо, задатак је пред нама, све што радимо је пре свега усмерено да се младе мајке и њихово потомство определе да будућност виде на селу. Пољопривреда је база, али село је много више од пољопривреде", рекао је Кркобабић.

Оценио је да је отворена једна од најбитнијих тема и да у решавању проблема села не може да буде опозиције, у најширем смислу.

"Сви смо са исте стране стола", додао је Кркобабић, на скупу с председником Републике Александром Вучићем.

Министар је мђутим рекао да "није сигуран да се има довољно снаге" да се реше многобројни проблеми како би се село опоравило.

"Села нису успутна носталгија, већ императивно питање које треба решавати", рекао је Кркобабић.
ПАСТОР: БЕЗ ПРЕПОРОДА СЕЛА, НЕМА ПРЕПОРОДА СРБИЈЕ

Без препорода села, нема препорода Србије, поручио је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор на конститутивној седници Националног савета за спас села Србије.

Oн је нагласио да препород села није ствар националне припадности већ заједничко, национално питање свих који живе у Србији. "Када говоримо о препороду села, говоримо о животу Србије данас и сутра, говиримо о младима, о јачању духа задругарства", рекао је Пастор.

Подсетио је да је 1846. године у Бачком Петровцу основана прва задруга на овим просторима и истовремено трећа у свету. "Ако смо тада били спремни и способни, можемо и данас", сматра Пастор. Како је рекао, препород села односи се и на перспективу, економско јачање оних који живе на селу, демографском старењу, будућности школа у малим срединама.

"Када говоримо о препороду села, говоримо о условима живота - о томе да ли има лекара, какви су путеви, инфраструктура, јавни саобраћај, има ли интернета", рекао је Пастор.

Назвао је херојским подухватом задатак који је Национални савет преузео на себе, а његовим члановима пожелео је успех у раду и понудио помоћ и сарадњу. Иницијатор за формирање Националног савета за спас села Србије је министар за регионални развој Милан Кркобабић, а оснивање су подржали председник Србије, Влада Србије и Српска православна црква.

Стратешки циљ формирања Националног тима је смањење регионалне неравномерности, стварање системских предуслова за економску одрживост породичних газдинстава, креирање здравог тржишног амбијента, побољшање и модернизација инфраструктуре и стварање свих социо-културних предуслова за демографско оживљавање села у Србији.ВУЧИЋ: УНИЈА СПАС ЗА СРБИЈУ, РЕГИОН У СТРАХУ ОД ДОМИНАЦИЈЕ СРБИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да би балканска екомска унија била спас за Србију и остале земље региона, али је нагласио да регион страхује од српске доминације, због снаге наше економије.

"Регионална зона, мање протокола, бржи проток робе и услуга... ми смо за то. Али како да говоримо о балканској унији, кад неко у 21. веку уводи таксе", рекао је Вучић.

Сматра да би то за Србију било спасоносно решење, али да је још важније за друге у региону.

"Али, они то не виде, плаше се Србије као тобожњег хегемона, која би то искористила - јер имамо снажнију економију и има нас више у региону - за своју доминацију. А, ми само хоћемо да нормално радимо и сарађујемо", рекао је он.