СВЕ бебе на одељењу неонатологије ГАК "Народни фронт" код којих је из крви изолована бактерија клебсијела пнеумоније у стабилном су стању. Мере сузбијања болничке инфекције, које се примењују од петка, иако од тад није било нових случајева инфекције, остаће на снази још седам до 10 дана.

Све док се оне не суспендују, остаје забрана посета пацијенткињама које су на болничком лечењу у ГАК "Народни фронт", и редукција пријема нових пацијенткиња, која подразумева само пријем високоризичних трудница и породиља, док се све остале упућују у друга београдска породилишта.

То су, после детаљног чишћења и дезинфекције одељења на којем је откривена болничка инфекција, неке од мера предострожности да се у болницу не унесе нови извор заразе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗБОГ БОЛНИЧКЕ ИНФЕКЦИЈЕ: "Фронт" прима само ризичне труднице


Бебе које су због инфекције бактеријом клебсијела пнеумоније биле на ивици сепсе, према информацијама из болнице, сада су добро, без знакова инфекције. Породиље, међутим, и даље не могу да прилазе својим бебама, нити одељењу неонатологије.

Ако се у четвртак не потврде нови случајеви овом бактеријом, то ће, и дефинитивно, бити знак да је инфекција сузбијена, јер истиче рок од седам дана од откривања последњих случајева инфекције.

Према информацијама из Завода за јавно здравље Београда, којем је пријављена болничка инфекција бактеријом клебсијела пнеумоније, и који сада спроводи епидемиолошки надзор у ГАК "Народни фронт", међу породиљама није било случајева инфекције том бактеријом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Отежано лечење и опоравак због болничких бактерија


Чим је откривена болничка зараза, бебе које су биле за отпуст добиле су отпусне листе и са мајкама напустиле болницу. Један број пацијенткиња је пребачен у друге гинеколошко-акушерске болнице или друга одељења ГАК "Народни фронт", да би за викенд могла да се уради детаљна дезинфекција.


НЕМА РАЗЛОГА ЗА ПАНИКУ

ТРУДНИЦЕ и породиље у другим породилиштима у која је пребачен један број пацијенткиња из ГАК "Народни фронт" немају разлога да брину да ће се инфекција бактеријом клебсијела пнеумоније пренети - кажу у Заводу за јавно здравље Београда. - Све мере предострожности су предузете, а међу тим женама није ни било заражених.