Неће бити војске на Дрини

С. МИШЉЕНОВИЋ

12. 06. 2019. у 13:10

Неће бити војске на Дрини

Додик и Вулин у Бањалуци Фото Д. Поздеровић

Вулин подржао Додиков потез да се не распореде оружане снаге дуж границе. Спорно постављање војника на граници са Србијом и Црном Гором

РЕПУБЛИКУ Српску и Србију никаква војска не може да раздвоји - изјавио је у Бањалуци министар одбране Србије Александар Вулин и додао да подржава одлуку председавајућег Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика да одбије захтеве за распоређивање војске на граници са Србијом и Црном Гором због мигрантске кризе.

Овај захтев изнео је пре неколико дана Жељко Комшић, хрватски члан Председништва БиХ. Тим поводом је одржана и седница Председништва, на којој је Додик одбио Комшићев захтев.

- Додик је био веома јасан да никаква војска неће стати између Републике Српске и Србије. Не може бити оружја када се одлучује о томе да оно стоји између Срба с једне и друге стране Дрине - рекао је Вулин после састанка са Додиком.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додик: Никад нећемо дозволити да војска буде измеду РС и Србије

Он је подсетио да Србија признаје територијални интегритет БиХ и да је једна од земаља гараната Дејтонског мировног споразума, али да ће Српска увек бити њен спољнополитички приоритет.

- Република Српска ће бити наш приоритет баш као што ће, док год Вучић води Србију и док сам ја министар одбране, бити војно неутрална и неће постати чланица НАТО или било којег другог оружаног савеза - нагласио је Вулин.

Он је изразио забринутост због тога што су Оружане снаге БиХ учествовале на војној вежби на којој су се налазили представници такозване војске Косова:

- БиХ не признаје Косово и самим тим не може да призна никакву војску, тако да је то за нас било веома разочаравајуће.

Вулин је оценио да Српска и Србија имају најбољу сарадњу до сада:

- Наши односи су веома продуктивни и искрени и Вучић у сваком свом наступу и промишљању о српском народу увек на првом месту води рачуна о Српској и како се било која одлука Србије односи на Републику Српску. Захвалио сам Додику што увек води рачуна о Србији и свим Србима и што зна да се свака одлука у Српској односи и на Србију. Додик није само пријатељ Србије него човек који води рачуна о српском народу и у томе се у потпуности слаже са Вучићем.

Додик је примио и представнике јединица које су 1999. године учествовале у борбама на Кошарама, на албанско-југословенској граници.


ФИЛМ О ПРОБОЈУ КОРИДОРА

МИНИСТАР Вулин најавио је и да ће, по узору на филм "Ратне приче са Кошара", Српска и Србија снимити филм о пробоју коридора, којим је у рату успостављена веза између Републике Српске и Србије:

- Договорили смо да владе Србије и Српске заједно сниме филм о том херојском подухвату и великом пробоју који је сачувао Републику Српску и Србе у њој.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)