Матуранти који хоће да упишу неки од техничких факултета, али и они који себе у будућности виде као лекаре или психологе, мораће додатно да се потруде да упишу неку од ових високошколских установа.

Годинама влада велико интересовање за Електротехнички и Машински факултет у Београду, затим за Факултет организационих наука, ИТ смер на Математичком факултету, али за Медицински факултет и Одељење за психологију на Филозофском факултету. На ове студијске програме пријављује се дупло више студенета него што има места за упис.

- У последње три године на Машински факултет пријављивало се више од хиљаду сврешених средњошколаца, а разлог за толико интересовање је што је у Србији дошло до нове индустријализације, видљива је стопа раста индустријске производње - каже за "Новости" Радивоје Митровић, декан овог факултета. Наш саговорник истиче и да за нашим инжењерима влада права помама, како у домаћим фирмама тако и у иностранству.

Комплетан додатак "Новости" о упису на факултете прочитајте ОВДЕ.

- Компаније се отимају за наше инжењере, ми их на тржишту немамо довољно - истиче проф. Митровић. - Наши инжењери показали су се и као добри менаџери или економисти, и за њих су веома заинтересовани странци који код нас отварају компаније, јер добијају радника који зна да ради више послова.

На Машинском факултету ове године акредитован је нови смер - информационе технологије у машинству, на који ће бити уписано 60 студената - 20 на буџету, а 40 самофинансирајућих.

Ништа мање интересовање није ни за Електротехнички факултет у Београду на који се сваке године пријави два пута више матураната него што факултет прима.

- Статистике показују да се код нас пријављује у просеку 1.200 будућих бруцоша, па толико очекујемо и ове године - каже Мило Томашевић, декан ЕТФ. - Као и претходних година и ове ћемо организовати пробни пријемни испит који је планиран за суботу и то ће нам бити неки показатељ колико је интересовање. Ипак, за "прави" пријемни пријави се много више деце, јер нису сви у могућности да дођу на пробни.

Иначе, претходних година због великог интересовања, пријемни испит за овај факултет организован је у халама Београдског сајма.

У студентској служби Медицинског факултета речено нам је да је пријављивање кандидата од 19. до 22. јуна, пријемни за интегрисане студије је 26. јуна, а за сестринство које траје четири године пријемни се полаже 27. јуна.

И на овом факултету претходних година пријављивало се и више од хиљаду будућих бруцоша, па и ове године очекују сличну ситуацију.

Такође, и ФОН је и даље омиљен међу студентима. Декани на чијим факултетима је велика навала тврде да је разлог што будући академци који заврше те факултете могу брзо да се запосле у земљи и иностанству.

ВАЖНИ ПОСАО И ПЛАТА
Декани на чијим факултетима је велика навала тврде да је разлог што будући академци који заврше те факултете могу брзо да се запосле у земљи и иностранству. Стручњаци објашњавају да је огромно интересовање за упис на информатичке смерове резултат технолошких промена и нових потреба тржишта рада. С друге стране, постоје и факултети на којима остаје слободних места, ранијих година то су били Пољопривредни, Филолошки, Шумарски...