ИНСПЕКЦИЈА ће "прочешљати" све објекте у којима се обављају естетске процедуре, пластичне операције и популарни "антиејџинг" третмани. Из Републичке стручне комисије за пластичну хирургију Министарства здравља најављују и да ће лекарима који обављају овакве захвате без завршене специјализације из пластичне хирургије лиценца бити трајно одузета.

Према закону, државне и приватне здравствене установе су једина места на којима третмани попут мезотерапије, убризгавања ботокса, хијелурона и хемијског пилинга, могу да се обављају. Ипак, ове услуге нуде се на сваком кораку, у фризерским салонима, апотекама, салонима лепоте, фитнес-центрима...

- Контрола ће убудуће бити строжа - каже проф. др Марјан Новаковић, председник Републичке стручне комисије за пластичну хирургију. - Формирана је радна група, која је проверавала ситуацију у пракси и дефинисала неопходне критеријуме за рад. Усвојен је правилник у септембру прошле године, према којем је тачно одређено ко, када и у којим случајевима може да обавља естетстке, пластичне и реконструктивне процедуре.

Прочитајте још - За трећину више радника на црно

Све чешћи је случај да лекари на другој или трећој години специјализације из пластичне хирургије, или специјализанти из сасвим других области, раде процедуре за које нису квалификовани. Осим тога, третман обављају и особе које су завршиле различите козметичке курсеве од два или три месеца.

- Област "антиејџинга" и естетске медицине припада пре свега пластичној хирургији - каже проф. др Ненад Степић, начелник Клинике за пластичну хирургију и опекотине ВМА. - Међутим, ми имамо случај да неко прође курс од неколико месеци и чак, постане едукатор из ове области.

Др Светлана Весановић каже да постоји велики ризик од различитих компликација када нестручна особа обавља процедуру.

- Када се ради убризгавање филера, постоји ризик од настанка трајног слепила. Од убризгавања до оштећења вида долази за свега 90 минута. Треба размислити о томе пре него што се одлучите да процедуру урадите у козметичком салону, уместо у здравственој установи - каже др Светлана Весановић.

БЕЗОБЗИРНИ

МАЊАК инспекције један је од главних проблема који спречава бољу контролу, али чак и када се неки објекат затвори, он сутрадан наставља са радом, каже др Светлана Весановић.

- Имамо информацију да је 80 салона затворено због неадекватних услова за рад или недостатка стручњака. Сутрадан су сви наставили да раде нормално - каже др Весановић.