Чак 15,8 одсто Београђана користи мобилни телефон, или има слушалице у ушима док прелази улицу, што је законом забрањено. Стручњаци истичу да се тако драстично смањује могућност избегавања саобраћајне несреће.

Казна за коришћење телефона или слушалица током преласка пешачког прелаза је 3.000 динара. Начелник Управе саобраћајне полиције за Београд Драган Богосавац каже за РТС да та казна можда није висока, али да је коришћење телефона стараховито опасан фактор који утиче на безбедност.

Индикатори безбедности саобраћаја за 2018. годину за Београд показују да чак 15,8 грађана чини тај прекршај. Репресија није довољна да би пешаци престали то да чине, потребна је и превенција – кампање и акције које ће помоћи грађанима да схвате да је коришћење телефона изузетно опасна ствар.

Прочитајте још - Окановић: Пешаци страдају због мобилних телефона и смартфона

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја истиче да пешаци треба да буду свесни да је пешачки прелаз део коловоза.

"Пешаци су на прелазу гости, имају предност, али не могу да се понашају како хоће. Нико не жели да га удари тона и по метала. Треба издржати 10, 15, 20 секунди и замолити саговорника да сачека на вези и одложи гледање друштвених мрежа", рекао је Окановић.

Апеловао је на родитеље да разговарају са децом и да им објасне колико је опасно гледати у телефон. "Нико не може да пази колико ми сами, али ако гледају телефон, онда им се могућност избегавања несреће значајно смањује", закључио је Окановић.

(РТС)