Убице Милана Пантића и даље на слободи

В. Н.

уторак, 11. 06. 2019. у 08:10

Убице Милана Пантића и даље на слободи

Милан Пантић

Навршава се 18 година од страдања новинара "Вечерњих новости". Тужилаштво у Јагодини има нова сазнања, очекују да ће открити кривце за злочин

ВИШЕ тужилаштво у Јагодини дошло је до нових информација о убиству дописника "Вечерњих новости" Милана Пантића. Истрага је још у току, а постоји и више индиција које ће тек бити проверене.

У јагодинском Вишем тужилаштву наглашавају да сваку нову чињеницу која би могла да води до извршилаца темељно испитују.

- Истрага свакако не тапка у месту. Одлично сарађујемо са Kомисијом за истраживање убистава новинара, што ће нас, очекујемо, довести на циљ - откривање убица и налогодаваца - кажу у Вишем тужилаштву.

У ишчекивању расветљавања околности под којима је изгубио живот и коначног извођења убица пред лице правде, породица, пријатељи и колеге обележиће у Јагодини 18 година од убиства Милана Пантића. Убијеном дописнику "Новости" почаст ће бити одата на јагодинском гробљу, испред бисте на Тргу Милана Пантића и на улазу у зграду у којој је живео и где је убијен.

У јагодинској библиотеци биће одржана церемонија доделе награде за новинарску храброст "Милан Пантић", коју заједнички додељују "Вечерње новости". Овогодишњи лауреат је амерички независни новинар Џереми Скејхил.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Ћелија чека убицу Милана Пантића

Комисија за истраживање Пантићевог убиства дошла је до сазнања која су пре три године била основ за тврдњу да је направљен крупан корак ка расветљавању овог злочина.

- Истрага се још води у циљу доказивања мотива кроз који се долази до наручиоца, као и до самих извршилаца - каже шеф комисије Веран Матић. - И даље смо на становишту да је мотив за Пантићево убиство била корупција приликом приватизације. Требало га је ућуткати да не пише о тим стварима јер је својим писањем ометао наум наручилаца. Након његовог убиства отворена су врата за несметано деловање истих тих људи који су га ућуткали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕ 16 ГОДИНА: Комисија зна ко је убио Пантића

Матић истиче и да је Радна група МУП у свакодневном контакту са Тужилаштвом и поступајућим тужиоцем и да раде на прикупљању материјалних доказа да се пређе из тужилачке истраге против Н. Н. извршилаца у подизање оптужнице.

- Што се тиче Комисије, а могу слободно да кажем Радне групе и Тужилаштва, наглашавам да нећемо одустати до коначног резултата. Надлежни органи се максимално залажу, али треба бити свестан и тежине овог предмета због раније аљкавости и протока времена - наводи Матић.


СИМБОЛ СЛОБОДЕ РЕЧИ

ДОПИСНИК "Новости" Милан Пантић усмрћен је на данашњи дан 2001. године. Убијен је у улазу зграде где је са породицом живео у Улици Бранка Радичевића. Нането му је више повреда тупим предметом, од чијих последица је преминуо. Због истрајности у истраживању и бескомпромисности у извештавању, које је платио животом, Пантић је постао један од симбола слободног новинарства у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације