НЕМАЧКА акредитациона комисија за високошколске установе АСИИН упутила је писмо Машинском факултету у Београду у коме тражи да јој одобре да њихову документацију за акредитацију факултета понуди високошколским установама у другим државама које желе да се акредитују.

- Немци су нам рекли да би нашу документацију послали као узорни примерак универзитетима ван Немачке који желе да се код њих акредитују - каже за "Новости" проф. др Милош Недељковић, координатор за акредитацију код АСИИН-а на Машинском факултету. - Ми смо код њих акредитовали више од 20 студијских програма и на енглеском и на српском језику, што омогућава да наши студенти лако одлазе тамо, али и да страни студенти долазе код нас да студирају.

Тако, каже наш саговорник, Машински факултет има два сертификата, један од немачке агенције за акредитације АСИИН, и други, који они издају по овлашћењу, европски сертификат ЕУР-АЦЕ (акредитован инжењер на европском нивоу), што значи да је наша диплома машинског инжењера призната у целој Европи.

- Захваљујући томе, наши инжењери у другим државама не морају да допуњавају документацију и полажу разлику у испитима, а страним студентима који су студирали код нас директно се признаје диплома као да су студирали било где у Европи - појашњава проф. Недељковић и наводи да процедура за акредитацију није једноставна:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПЛАЋАЊЕ АКРЕДИТАЦИЈА СТУДИЈА: Факултети реално да процене трошкове

- Ми смо у Немачку најпре послали обимну документацију, након неколико месеци проучавања дошла је њихова комисија од пет чланова да провери да ли је оно што пише у документацији тачно. Они затим напишу извештај и пошаљу нама да ми унесемо примедбе ако их имамо или нека додатна појашњења, ми вратимо тај документ и онда све то иде централној агенцији за акредитацију - појашњава професор Недељковић.

ТИМ СТРУЧЊАКА

У ТИМУ који је припремао документацију за акредитацију код немачке агенције, коју је Машински факултет добио још пре шест година, били су, осим проф. Недељковића, и декан проф. др Радивоје Митровић, продекан за наставу Љубодраг Тановић, асистент Милош Пјевић и професорка енглеског језика на овом факултету Тијана Павловић.