СРАМНО ПРЕКРАЈАЊЕ ИСТОРИЈЕ: Отимају храм да избришу Србе

В. Мијатовић

08. 06. 2019. у 09:02

СРАМНО ПРЕКРАЈАЊЕ ИСТОРИЈЕ: Отимају храм да избришу Србе

Остаци Цркве Светог Николе

"Покатоличењем" цркве у Новом Брду Приштина покушава да фалсификује историју Косова и Метохије. Српска листа осудила отимање културне баштине

СРПСКА листа затражила је од Амбасаде Немачке у Приштини да обустави финансирање обнове Цркве Светог Николе у Новом Брду на Косову и Метохији, јер се, под маском реконструкције, ова православна светиња "претвара" у римокатолички храм.

Прочитајте још: Приштина затире трагове српства

Представници Српске листе саопштили су да су разочарани чињницом да немачка амбасада финансира пројекат којим Приштина настоји да покатоличи православну цркву:

- Реч је о примеру верске нетолеранције албанског руководства на Косову. Покушаји да се, након протеривања Срба са КиМ, затру и трагови српског постојања кроз фалсификовање историје и отимање српске културне баштине су апсолутно срамни, опасни и захтевају најхитнију реакцију свих надлежних међународних институција. Будућност која се гради на лажима и превари не може бити светла и плодотворна. На српским светињама су отворена врата за све добронамерне посетиоце, али је негирање или преотимање нашег културног идентитета недопустиво.

Прочитајте још: ПОДМУКЛА АКЦИЈА ПРИШТИНЕ: Српске цркве претварају у католичке

Председник владе у Приштини Рамуш Харадинај недавно је објавио фотографију са локалитета на којем су остаци богомоље, а који је посетио са амбасадором Немачке у Приштини Кристијаном Хелтом. Ова средњовековна црква, међутим, тенденциозно се назива Артанском катедралом, чиме се чак избегава и коришћење званично топонима Ново Брдо. Чак се у најави догађаја коју је објавила немачка амбасада наводи да је катедрала првенствено изграђена као католичка црква.

Присвајају и Високе Дечане

Због овога је реаговала и Епархија рашко-призренска, која је затражила да се конзервација врати у оквире закона и заустави мењање историјских чињеница.

Фалсификовање историје Новог Брда и тамошње цркве, под маском бриге о културном наслеђу, само је део настојања приштинских власти да испишу нову историју КиМ, претварајући српско наслеђе у "косовско" и албанско.


- Да би се оправдала "нова косовска реалност", неопходно је убрзано променити историју, уништити и присвојити материјалну културу - каже Живојин Ракочевић, новинар и директор Дома културе у Грачаници. - То се ради као да су Срби давно нестали народ и да су Албанци "природни" баштиници њихових најважнијих културних и духовних остварења. Развијена је свест о непостојању Срба заједно са потребом да се сакрије злочин протеривања становништва, уништавања и затирања око 150 цркaва и манастира.

Својевремено, приштинска влада штампала је памфлете о "историјском наслеђу Косова", у којима се говори о манастирима "византијско-косоварског стила" у којима су се молили "косоварско-албански хришћани". Покушали су и да Дечане, Грачаницу и Пећку патријаршију, који су уписани на Унескову листу светске баштине, преименују у "косовске културне споменике".

- Реч је о чудном споју племенске етничке свести и америчког модела државне нације. Савршени закони који систематски уништвају друге и слабије, зато су се Срби готово сабили око својих најважнијих светиња. Тако је по дубини остао празан простор, стотине и хиљаде црква, старих градова, гробаља и споменика који се - двадесет година - руше, прекопавају и односе. Сада је ред дошао да се преузму кључни споменици и симболи, а Ново Брдо је први практични пример те стратегије. Српска душа је заробљена у албанском телу, то је нерешиви проблем и за једне и за друге - шта год да урадите, убијате себе и друге. Ново Брдо је покушај убиства града и храма, два најважнија симбола српског опстанака на КиМ - каже Ракочевић.

Фото Н. Илић / Живојин Ракочевић

НЕМАЊИЋИ ПОСТАЛИ НИМАНИ

У својим настојањима представници Приштине иду до апсурда да српску династију Немањић "претварају" у албанску лозу Нимани или да тврде да је Милош Обилић био албански витез који је убио турског султана. У памфлетима, па и у уџбеницима, негира се не само присуство српске културе, која се приписује Византији или Албанцима, већ и постојање Срба на КиМ, који се описују као освајачи који су тлачили "аутохтоне" Албанце.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације