Покушаји да се, након протеривања Срба са Косова и Метохије, затру и трагови српског постојања кроз фалсификовање историје и отимање српске културне баштине су апсолутно срамни, опасни и захтевају најхитнију реакцију свих надлежних међународних институција- саопштила је Српска листа.

Наиме, из ове листе оцењују да је најновији покушај да се црква Светог Николе у Новом Брду начини католичком - пример верске нетолеранције албанског руководства на Косову и Метохији, које у недостатку идеја за бољи живот својих грађана на тај начин гради рејтинг на мржњи према свему што је српско.

Прочитајте још - Брвнаре цркве – драгоцени сведоци српства у Метохији

-Српска листа је, како се наводи, посебно разочарана чињеницом да пројекат којим Приштина настоји да покатоличи српску православну светињу финансира амбасада СР Немачке у том граду. Зато СЛ апелује и на њих да обуставе тај пројекат, јер очито су, каже се у саопштењу, изманипулисани од стране неких приштинских структура-истиче Српска листа и додаје да будућност која се гради на лажима и превари не може бити светла и плодотворна.

Из ове листе додају да су на српским светињама отворена врата за све добронамерне посетиоце, што је најбољи пример испружене руке нашим комшијама, али негирање или преотимање нашег културног идентитета је недопустиво.