ЏЕРЕМИ Скејхил (45) амерички новинар и суоснивач онлајн магазина "Интерсепт", овогодишњи је добитник награде за новинарску храброст "Милан Пантић", коју додељују "Новости".

Прочитајте још - ЏЕРЕМИ СКЕЈХИЛ ЗА “НОВОСТИ”: Још сањам убијене на пијаци у Нишу

Шира јавност у Србији чула је за Скејхила у априлу ове године када је на отварању дводневне међународне конференције "Крај некажњивости за злочине против новинара" у Београду, упутио извињење породицама настрадалих током бомбардовања зграде РТС 1999. године.

- Никада од моје владе нисте чули извињење. Жао ми је што је моја влада хладнокрвно убила чланове ваших породица. Као Американац одговоран сам за то бомбардовање и јавно вам због тога упућујем извињење - рекао је тада овај храбри истраживачки новинар.

Ове речи никога у Србији нису оставиле равнодушним, па ни овогодишњи жири у саставу: Милан Бабовић, заменик главног и одговорног уредника "Вечерњих новости", представник УНС Нино Брајовић, Љубиша Бата Вујић испред јагодинских новинара, и Немања Пантић, Миланов син, који су једногласно одлучили да ово признање доделе нашем колеги из САД.

- Скејхил је имао храбрости да уради оно што западне владе две деценије избегавају - да признају да су 1999. године починили низ злочина, за које не само да нико није одговарао, већ су последице свесно заташкаване, умањиване и маргинализоване у западном јавном мњењу - наводи се у образложењу жирија.


Фото П. Митић Добитника изабрали породица, УНС и редакција "Новости"


Наглашено је, такође, да је Скејхил имао смелости да 1999. године, као лауреат, одбије награду у знак протеста због страдања колега запослених на РТС и то пошто је Ричард Холбрук саопштио да је НАТО успео да "угаси РТС". Док су други аплаудирали, он је дигао глас у одбрану колега који су убијени док су радили свој посао.

Награда ће бити уручена у уторак 11. јуна у Јагодини, на 18. годишњицу мучког убиства дописника "Новости" Милана Пантића.

Милан Пантић Фото Архива ВН

ИСТИНА О РАТОВИМА

КАО што је 1999. године, у Србији, неуморно преносио скривену и тешко доступну другу страну приче, Скејхил је то наставио да ради у Авганистану, Ираку, Сомалији и Јемену.

- Смело и без задршке отварао је питања сврхе затвора Абу Граиб и положаја његових затвореника, циљева савремених ратова, експлоатације природних ресурса, улоге америчке агенције "Блеквотер"... Једна од мисија магазина "Интерсепт" била је објављивање докумената до којих је дошао Едвард Сноуден.