СВАЂА ЈЕВРЕЈА ОКО КВАДРАТА: Не могу да се договоре око градње у ексклузивној зони

И. М.

четвртак, 06. 06. 2019. у 16:02

СВАЂА ЈЕВРЕЈА ОКО КВАДРАТА: Не могу да се договоре око градње у ексклузивној зони

Фото З. Јовановић Објекат на Студентском тргу 11 пукао до темеља

Сукоб у Јеврејској општини Београд због градње на плацевима враћеним реституцијом. Спорења две струје око имовине на Студентском тргу и у Јужном булевару

ЈЕВРЕЈСКА општина Београд (ЈОБ) објавила је оглас којим тражи партнере за градњу на две адресе у Београду, на парцелама и објектима које им је држава вратила реституцијом. Реч је о згради на Студентском тргу 11 и на плацу у Јужном булевару 180.

Прочитајте још: ЈЕВРЕЈСКА ОПШТИНА БЕОГРАД: Спремају изборе и отказ рабину

Управа поцепана на две струје, једну са Данилом Медићем на челу, а другу којом управља Александар Јинкер, не може да се договори ни око мањих проблема, свако за себе тврди да је победио на недавним изборима за нову управу, а највећи камен спорења је управо веома вредна имовина ЈОБ.

Прочитајте још: Александар Јинкер нови председник Јеврејске општине Београд

Сада је Медићево "крило" одлучило да тражи партнера за милионске пројекте и зида на две локације, од којих је једна у ексклузивој зони и требало би да буде површине 5.000 квадрата.

ПРЕТЊА ПРИЈАВОМ ОНЕ који нас оптужују да радимо нешто незаконито пријавићемо Тужилаштву за организовани криминал - каже Медић. - Сумњамо да постоји покушај да се лажира постојање наследника за поједине објекте, како би их тако отуђили од ЈОБ.

У ЈОБ, који представља Јинкер, сматрају да се оваквим плановима за градњу крши статут саме Јеврејске општине Београд и да је штетно по јеврејску заједницу.

- Пошто се ради о имовини стеченој на страдању и костима наших предака, цела јеврејска заједница Србије је у циљу спречавања њене злоупотребе, 2018. године донела одлуку да се та имовина не може продати, поклонити, оптеретити хипотеком, залогом, закључити уговор о заједничкој изградњи, предати на управљање другом лицу, без сагласности ИО савеза - наводи се у писму које је потписао Јинкер.

Како својевремено, у тренутку подношења захтева за враћање имовине, нису били познати наследници власника имања, они су дати на газдовање ЈОБ, која сада њима управља. У Јинкеровом писму, међутим, тврди се да за објекат на Студентском тргу постоји потраживање наследнице М. Б., те да је то разлог више због ког ЈОБ не би смела да располаже тим објектом.

Александар Јинкер

Медић и његови сарадници, који су објавили оглас и траже партнере за градњу, кажу да њихов адвокат није успео да уђе у траг наследници.

- Наводно реч је о некој жени која живи у санаторијуму у Француској и која је овластила некога да је заступа. Тражили смо од санаторијума доказ да је она жива, а одговорили су нам да таква особа код њих и не постоји - тврди Медић. - Тако да ЈОБ не може да врати имовину непостојећој особи.

Данило Медић

Медић објашњава и да не намеравају да имовину ЈОБ отуђе или угрозе, већ и да је увећају.

- Зграда на Студентском тргу пукла је до темеља и треба јој санација, а средства за то немамо - каже Медић за "Новости". - ЈОБ добија закупнину од 600-700 евра од кафића у приземљу, а од простора на спрату ништа. Како на тој локацији може да се гради објекат од осам спратова, намера нам је да нађемо инвеститора који ће је изградити, а ми ћемо добити "здраву" зграду и знатно више квадрата.

Он додаје да се на парцели у Јужном булевару налазе две бараке, те да ЈОБ нема никакву корист од те имовине. Ако би се јавио неко заинтересован да буде партнер у градњи, тврди, Општина би добила значајан простор, који би могла да издаје и да од тога остварује приход.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dusan BG

06.06.2019. 16:43

Jedno prosto pitanje... Kako je moguce na Studentskom trgu rusiti nesto staro i zidati nesto novo na osam spratova, kada je to zasticena istorijska celina?