МУП с посебном пажњом приступа проблему насиља над женама

Танјуг

среда, 05. 06. 2019. у 19:10

МУП с посебном пажњом приступа проблему насиља над женама

Државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић Фото Танјуг

Државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изјавила да МУП са посебном пажњом приступа проблему насиља над женама и безбедности жена
Државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изјавила је на састанку Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе да Министарство унутрашњих послова са посебном пажњом приступа проблему насиља над женама и безбедности жена.


"Превенција, пружање помоћи, оснаживање жртава насиља у породици и борба против насиља над женама су приоритетне активности Министарства унутрашњих послова", навела је државна секретарка на састанку који је одржан у Београду.

Она је навела и да је за Србију један од најзначајнијих корака у борби против насиља у породици усвајање Закона о спречавању насиља у породици, који се примењује од јуна 2017. године, а који уводи нови приступ у раду полиције у смислу превенције и реакције пре извршења кривичног дела и заштите жртава, дајући могућност жртвама да остану у свом окружењу, док насилном члану породице намеће ограничења, што подстиче жртве да пријаве насиље.


Прочитајте још: НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ: Жене чешће жртве

Наводећи као разлоге због којих жртве породичног насиља најчешће ћуте стид, страх од осуде друштва или економску зависност, она је казала да закон сада омогућује анонимну пријаву. што значи да и у случају да жртва нема храбрости да пријави насилника то можемо ми уместо ње учинимо и тиме јој помогнемо.

То је, додала је, допринело порасту броја пријављених случајева насиља, а полиција, како је рекла, сада има могућност да привремено забрани учиниоцу насиља да прилази жртви и контактира је, као и да привремено удаљи учиниоца из стана.

У том је смислу 1.350 полицијских службеника прошло обуку за поступање у случајевима спречавања породичног насиља и пружања заштите жртвама.

Државнма секретарка је најавила и четврти циклус обуке у 2019. години, а поменула је и бесплатну телефонску линију у Министарству унутрашњих послова, која је доступна 24 сата седам дана у недељи.

Подсетила је да је 2018. године у МУП-у уведена апликација на којој се евидентирају сва поступања полицијских службеника по Закону о спречавању насиља у породици, а да је од априла ове године започела реализација пројекта "Унапређење безбедности жена у Србији", у сарадњи са УН WОМЕН, чији је циљ да осигура безбедност жена и девојчица, јачањем капацитета релевантних заинтересованих страна и унапређењем свести.

"Закључак је да пред насиљем не смемо затварати очи. Неопходно је охрабрити и подржати жене да пријављују насиље. Наставићемо да одговорно и хитно поступамо по свакој пријави за насиље, као и да још интензивније радимо на борби и превенцији насиља над женама", поручила је Поповић Ивковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације