Предлог смене чак три декана на универзитету у Нишу

В. Н.

среда, 05. 06. 2019. у 09:41

Предлог смене чак три декана на универзитету у Нишу
Агенција за борбу против корупције донела је решења за смењивање декана та три факултета, Сузане Костић, Петра Митковића и Милована Братића

ПРЕДСТАВНИЦИ Министарства просвете састаће се током ове недеље с ректором Универзитета у Нишу, како би се нашло решење за ситуацију на Факултету уметности, Грађевинско-архитектонском факултету и Факултету спорта и физичког васпитања.

Прочитајте још: Шарчевић: Образовне реформе успешно се спроводе две године

Агенција за борбу против корупције донела је решења за смењивање декана та три факултета, Сузане Костић, Петра Митковића и Милована Братића, што они нису прихватили, саопштило је Министарство просвете.

Подсећају да су факултети у обавези да поступају у складу са Законом о високом образовању, осталим законима и поштују одлуке, мере, решења државних органа, у овом случају Агенције за борбу против корупције.

Прочитајте још: ПРОФЕСОР СТОЈКОВИЋ НИЈЕ СМЕЊЕН: Најпознатији српски генетичар остаје шеф катедре на Факултету у Крагујевцу

Закон о високом образовању прописује да орган пословођења не може да буде особа која је правноснажном пресудом осуђена за различита кривична дела, која је теже прекршила кодекс професионалне етике, али и за коју је Агенција за борбу против корупције дала препоруку за смењивање.

- Препорука за разрешење је истовремено и етичко питање, имајући у виду да је један од основних принципа високог образовања академски интегритет, који се заснива на очувању достојанства професије, унапређењу моралних вредности и подизању свести о одговорности свих чланова академске заједнице - поручују из Министарства.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације