Танасковић: Терају неподобне професоре

Љ. Бегенишић

05. 06. 2019. у 15:04

Професор Танасковић незадовољан потезима на Филолошком факултету. Манипулишу кворумом у Изборном већу не марећи за суштинске вредности

Танасковић: Терају неподобне професоре

Др Дарко Танасковић

ЈАВНО реаговање већег броја озбиљних и угледних људи указује на то да није у реду да процедурални разлози онемогуће доношење одлука које би требало да су од суштинског значаја за академску средину. Мало ми је нелагодно због тога што је у овом случају реч и о мом статусу, али то ништа не мења на ствари.

Ово је за "Новости" изјавио проф. др Дарко Танасковић коме на Филолошком факултету у Београду није продужен радни однос, па није предложен за статус професора емеритуса на студијској групи оријенталистика. Исту судбину доживео је и академик Предраг Пипер, са групе за славистику. Уважени професори без звања су остали из процедуралних разлога - није било кворума на већу, па није имао ко да им продужи радни век. Због овог случаја, група од 136 интелектуалаца написала је протестно писмо којим се обратила деканима, професорима, ректорима, као и свим одговорним члановима научне заједнице. Академици, писци, сликари, научници... наводе да су забринути због разних појава које угрожавају систем српског школства и његове научно-педагошке квалитете. Аутори писма констатују да је немогућност успостављања кворума тако постало јаче од свих суштинских, стручних, научних и педагошких процена.

Професор Танасковић на питање како је могуће да је технички проблем као што је успостављање кворума важнији од суштине каже:

- Није то једини случај у коме је манипулисање кворумом искоришћено за осујећивање неких процеса одлучивања који нису били по вољи оних који воде факултет. Чуо сам, рецимо, за случај једног колеге који је вишекратним недостатком кворума онемогућен да буде изабран у звање редовног професора, па је чак и штрајковао глађу. Безуспешно.

Наш саговорник напомиње да је учествовање у раду Наставно-научног већа део радних обавеза наставника и сарадника факултета.

- Одавно се то, међутим, тако не доживљава - истиче Танасковић. - Својевремено је један декан, кад му је то лично било важно, запретио одбијањем од плате онима који неоправдано изостају са седница Већа, па је онда једнократно кворум био обезбеђен. Касније је изгубио интерес за примењивање те мере...

Танасковић сматра да би морао да постоји начин да се обезбеди нормално функционисање факултетских органа.

- Недолажење на седнице никако не би смело бити схваћено као део аутономије запослених на Универзитету - упозорава наш саговорник.

На Филолошком факултету нисмо могли да добијемо коментар, а речено нам је да је декан Љиљана Марковић на путу.

ОБАВЕЗНО ПРИСУСТВО

ЧЛАНОВИМА Изборног већа на факултетима Закон о високом образовању је оставио могућност да сами одлуче да ли ће доћи на седницу, тако да због недоласка не могу да сносе никакаве санкције. Међутим, правници појашњавају да би Универзитет, али и сами факултети, могли на то да их обавежу статутом.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Marija

05.06.2019. 15:44

Zloupotreba ili nerazumevanje demokratije stvorili su ovakve toboze legitimne procedure a koje su van pameti jer se, kako se kome svidi, forma podredjuje suštini. Kvorumi, standardi, norme, tender, tandara mandara... A od morala ni m. Najbolji ljudi ostaju na margini da bi underdogs zavladali. Mladi nas napuštaju a ovi koje se dovodi na pozicije moći nemaju pojma sta ih snadje. Samo da dodaju plus u svoj Cv pa odoše i oni jer uskoro ce sve da se rasproda. Intelektualci, džabe vam pamet bez sile.

Silja

05.06.2019. 18:55

Treba pod hitno ukinuti produzenje radnog odnosa profesorima i istrazivacima posle 65 godine, a onima koji su prebacili 60-u godinu zabraniti da vode projekte. Prestareli rukovodioci koji su srasli sa svojim foteljama, pored toga sto finansijski uzimaju bar dva mesta za mlade saradnike toliko stete prave da je to nemoguce podneti. Ali, ministarstvo to nece da uradi jer se to kosi sa njihovim interesima.

kole

05.06.2019. 20:10

Jako ruzne priče dolaze sa Filozofskog, već duze vreme... Ko je nadlezan da to rasplete, (uz postojeću autonomiju umiverziteta..)?