ПАТРИЈАРХ СА АСАДОМ О КиМ: Председник Сирије осудио отимање државних територија

Р. Драговић

04. 06. 2019. у 21:02

Делегација СПЦ у Сирији са државним и црквеним врхом разговарала о украјинском питању и КиМ. Иринеј се захвалио званичном Дамаску јер не признаје једнострану независност јужне покрајине

ПАТРИЈАРХ СА АСАДОМ О КиМ: Председник Сирије осудио отимање државних територија

Фото СПЦ Састанак српске и сириске црквене делегације са Башаром ел Асадом

СРПСКА и антиохијска патријаршија одувек су биле блиске. Наше пријатељство није од јуче, него датира од Светог Саве. Спаја нас иста вера у Христа, али и страдање које подносе наши народи. У овом времену потребно нам је јединство хришћана и наших цркава. Ми смо релативно мали народи и само нас јединство у Господу чини великима.

У духу ове поруке патријарха Иринеја, делегација Српске православне цркве примљена је у сиријској Антиохијској патријаршији, где је уприличен низ састанака са најзначајнијим личностима верског и политичког живота ове земље. Најважније теме разговора са домаћинима биле су ситуација у православљу у јеку тзв. украјинског питања, али и будућност Косова и Метохије, чијој се самопроглашеној независности сиријска држава и црква децидно противе.

Делегацију СПЦ, у којој су били и митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика шумадијски Јован, примио је и председник Сирије Башар ел Асад, коме се патријарх Иринеј захвалио на принципијелном ставу Сирије према једнострано проглашеној независности Косова.

- И Сирија и Србија изложене су покушајима спољног подривања њиховог суверенитета и друштвеног ткива. Упорност двају народа у суочавању са таквим покушајима основа су за изградњу народног дијалога и дугорочне сарадње - рекао је Асад.

Патријарси Иринеј и Јован

Посета патријарха Иринеја Дамаску, у круговима блиским Патријаршији у Београду, тумачи се као веома значајна не само за односе двеју цркава, већ и за свеукупно православље. Сиријски председник Асад ужива подршку Русије, са којом и СПЦ има изузетно блиске односе. Иако хришћани чине свега десетак одсто укупног становништва Сирије, древна Антиохијска црква сматра се једном од четири прворазредне православне патријаршије.

- Делагација СПЦ у Сирији изузетно је срдачно дочекана, а патријарх Јован сматра се великим пријатељем српског народа - каже саговорник "Новости" из Патријаршије. - Иако разорена вишегодишњим ратом, Сирија је веома значајна земља у православном свету. Будућност КиМ била је тема и састанка са председником Асадом, који је осудио отимање државних територија.

Иринејева посета Антиохијској патријаршији тумачи се и као још један покушај помирења међу црквама у православљу после проглашења канонски непризнате Украјинске цркве. У сличној мисији, осим патријарха Иринеја, налази се и кипарски архиепископ Хризостом. Њихов заједнички циљ јесте отопљавање односа између Цариградске и Московске патријаршије и покретање дијалога као пута за решавање неспоразума.

Дочек поглавара СПЦ у Дамаску

ИКОНЕ СВЕТОГ САВЕ НА ПОКЛОН

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј током боравка у Сирији обишао је Дамаск, и, између осталог, посетио и остале локалне хришћанске цркве - римокатоличку, гркокатоличку заједницу као и сиројаковитског патријарха. Обишао је и Велику умејадску џамију, као и једну од највећих хришћанских светиња на тлу Сирије - Манастир Свете Текле. Своје домаћине патријарх је даровао иконом Светог Саве.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nele

04.06.2019. 23:35

Hriscani u Siriji su stradali od ovih saudijskih primitivaca skoro kao Jezidi, isto kao kod nas podrzvani od 'hriscanskog' zapada. Odsecali su glave pred kamerama cak i katolickim svestenicima, a Papa i njegovi cutali kao zaliveni. Zato su hriscani iz Mardeha u centralnoj Siriji pokazali kako se bori za svoj dom. Ceo rat uspesno brane tih par gradica gde su dominantni od dzihadista i postavili su domaci zadatak lokalnim sirijskim arapskim teritorijalcima koji su nikakvi borci.

Мр Радомир Шћепановић

05.06.2019. 05:54

Да Русија није помогла, од Сирије би био само шут и одсечене главе!