Дачић: Изазови и претње не познају границе, потребна сарадња

Танјуг

уторак, 04. 06. 2019. у 16:41

Дачић: Изазови и претње не познају границе, потребна сарадња

Фото Танјуг

Дачић је на отварању регионалног скупа о управљању и реформи сектора безбедности у организацији ОЕБС-а рекао да су актуелни безбедносни изазови и претње недељиви
Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да дубоко верује да су земље Југоисточне Европе посвећене блиској регионалној сарадњи у борби против постојећих, као и нових безбедносних претњи. Дачић је на отварању регионалног скупа о управљању и реформи сектора безбедности у организацији ОЕБС-а рекао да су актуелни безбедносни изазови и претње недељиви, да не познају границе и да нико самостално са њима не може да се избори.


"Пред нама је императив да осмислимо и реализујемо заједнички приступ, међусобну координацију у што успешнијем супротстављању свим безбедносним изазовима и претњама, које представљају опасност за мир, стабилност и напредак наших друштава”, рекао је Дачић.


Министар је, отварајући догађај који је окупио високе званичнике и стручњаке у области безбедности из држава Југоисточне Европе, као и представнике академске заједнице и цивилног друштва, рекао да Србија придаје велики значај реформи сектора безбедности и постигла је, каже, значајне резултате.


Он је навео да је циљ реформи сектора безбедности у свакој земљи успостављање и развој безбедносног система који ће омогућити мир, стабилност, просперитет државе и њених грађана и гарантовати поштовање људских права и владавину права.


Додао је да је добро уређен сектор безбедности један од најважнијих елемената за добро управљање друштвом у целини, те истакао да је реформа сектора безбедности континуиран и захтеван процес, који укључује ангажовање широког спектра актера једне државе.


Та реформа не обухвата само владине административне, цивилне и војне органе, већ захтева аганжовање институција које контролишу рад безбедносних органа, попут парламента и његових одбора, а значајан допринос дају и организације цивилног друштва и представници академске заједнице, као и медији.


Наводећи да је кључни принцип спровођења успешних и одрживих реформи у једној земљи власништво над тим процесом, Дачић је истакао значај међународних и регионалних организација које могу да помогну приликом разраде националиних стратегија, израде законодавства, обуке кадрова.


“Уверен сам да ОЕБС треба да настави да игра важну улогу у обликовању дугорочно одрживог безбедносног сектора у државаам региона, кроз подршку институцијама у реформском процесу, водећи рачуна о специфичним потребама сваке државе”, рекао је Дачић.


Он је истакао да је изградња ефикасних институција и капацитета у безбедносном сектору веома важан допринос заједничкој одговорности за изградњу мира и стабилности на ширим глобалним подручјима и изградњу пост-конфликтних друштава.


У том смислу, како је навео, учешће у мутлинационалним операцијама очувања мира и стабилности је значајан сегмент деловања на међународној сцени, којем Србија придаје изузетну пажњу учешћем у мисијама и операцијама ЕУ и УН широм света.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ДАЧИЋЕВ ПОТПИС НА ВАЛУТИ САД: Косово је Србија на новчаници од 100 долара (ФОТО)


“Напори Србије да своје учешће прошире са партиципирањем и у цивилним мисијама, као што је Специјална посматрачка мисија ОЕБС у Украјини потврђују нашу спремност да делимо одговорност и терет у изградњи мира и стабулности, свуда где је то потребно, поштујући међународно право и признате универзалне стандарде”, истакао је Дачић.


Председавајући ОЕБС и министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак истакао је да превенција у управљању реформом сектора безбедности може бити инструмент спречавања сукоба.


Он је истакао да је на припадницима сектора безбедности велика одговорност и да то да ли они постују људска права или не прави огромну разлику на терену, која је понекад и разлика између живота и смрти.


Лајчак је истакао и да су партнери у постизању добре реформе сектора безбедности кључни и да ОЕБС игра важну улогу.


Наводећи да је сектор безбедности веома комплексан и да укључује војску, полицију, министарства, затворе, Лајчак је истакао да је потребна сарадња свих тих елемената.


"Реформе се могу реализовати у једној области, али се неће одржати ако не постоји право парнерство међу чиниоцима", истакао је Лајчак.


Додао је да међу државама мора постојати сарадња али и истакао да сектор безбедности чини срж суверенитета једне државе, које имају своје стратегије и приоритете.


Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орацио рекао је да је мисија успоставила тесну сарадњу са безбедносним сектором у Србији, укључујући и надлежна министарства и цивилни сектор.