МУКЕ ПАЦИЈЕНАТА ПОСЛЕ ИНФАРКТА: Осећају да су препуштени сами себи, а на лекове троше 5.000 месечно

Б. Радивојевић

уторак, 04. 06. 2019. у 22:02

МУКЕ ПАЦИЈЕНАТА ПОСЛЕ ИНФАРКТА: Осећају да су препуштени сами себи, а на лекове троше 5.000 месечно

Фото Н. Живановић

Пацијенти који су преживели срчани удар суочавају се с низом проблема. Ускоро би више медикамената за срце могло да се добија на рецепт

ПАЦИЈЕНТИ који су преживели срчани удар, за терапију, мимо лекова које добијају на рецепт, месечно, у просеку, троше 5.000 динара. Више од половине њих живи са утиском да су препуштени сами себи, а информације о томе како би требало да се понашају да би умањили ризик од поновног удара, које не добију од лекара, траже - на интернету. Њих 64 одсто, од 1.000 анкетираних из целе Србије, изјаснило се да им је потребна боља, систематска подршка, у виду отварања стручних саветовалишта или кол-центара.

Прочитајте још: Мировање и течност регулишу и притисак

Ово су резултати испитивања које су спровели Удружење пацијената "Моја друга шанса" и Удружење коронарних јединица, а који су представљени јуче. Испитивање је показало да ови пацијенти имају велико поверење у своје лекаре, али да мењају лоше животне навике и придржавају се прописане терапије углавном само у првој години после инфаркта.

Прочитајте још: ХИСПА програмом надмудрите инфаркт и шлог

Трећина ових пацијената после инфаркта користи антитромбоцитне лекове, четвртина статине, а у редовној терапији обично имају бар три лека. Професор др Милован Петровић, председник Удружења коронарних јединица Србије, каже да већину тих лекова пацијенти сами плаћају.

- Кардиоваскуларне болести ће бити један од приоритета при проширивању листе лекова који се издају о трошку осигурања, и очекујемо да ће ускоро, по препоруци стручне комисије, бити повећана доступност лекова за ову групу болести на рецепт - каже Жељко Попадић из РФЗО.

У Србији сваког дана од болести срца и крвних судова умре 147 становника, а годишње 53.000.

- Са 19 ангиосала готово у свим деловима земље, скоро сви пацијенти који доживе инфаркт за сат и по до два могу да стигну до сала за катетеризацију, што нам омогућава најсавременије збрињавање срчаног удара, али недостају нам савремене терапије за спречавање понављања инфаркта - каже проф. Петровић.

После инфаркта, најважније је брзо стићи до коронарне јединице Фото М. Лабудовић

Професор Горан Давидовић, из Клинике за кардиологију КЦ Крагујевац, упозорава да многи пацијенти са инфарктом не добију другу шансу, јер игноришу симптоме и у клинике стижу у критичном стању.

- Борба са инфарктом је борба са временом, јер један минут кашњења у адекватној медицинској помоћи, код оних који преживе, скраћује живот за 12, а три минута кашњења за 33 дана - каже проф. Давидовић.

ВЕЋА СМРТНОСТ

У ПОСЛЕДЊИХ 10 година, према речима професора Милана Петровића, највећи напредак у кардиологији постигнут је у лечењу акутног инфаркта миокарда у салама за катетеризацију, али је Србија са стопом смртности од кардиоваскуларних болести од 50 одсто изнад просека западноевропских земаља, и на трећем месту у свету, после Русије и Украјине.

- Генерално, нисмо добили битку против кардиоваскуларних болести, од којих у свету годишње умре 17,5 милиона људи - каже проф. Горан Давидовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

SS

04.06.2019. 22:26

6 kutija Zylta u Srbiji u slobodnoj prodaji kosta koliko jedana u Bosnii Hercegovini na recept.

Goran Mitrović

04.06.2019. 22:54

Sa pravom se osećaju tako jer su na žalost kao i mnogi drugi pacijenti zaista i prepušteni sami sebi. Barem jednim dobrim delom. Ko se lečio ili zna nekog ko se leci# zna da bez para to ne ide. Ponekad čak ni pare ne pomažu jer nekih lekova jednostavno i nema ni da se kupe.

Petar

04.06.2019. 23:50

Pogodili ste temu, ja sam jedan od "loto dobitnika" jer me sa hitne nisu odmah hteli poslati u bolnicu, a onda sam u bolnici morao da keširam nekoliko stotina eur da bi me poslali u spec ustanovu da mi urade koronografiju sve to je trajalo jedno 10tak dana, kako sam preživeo samo onaj gore zna. A što se lekova tiče do sada sam isplatio mesečnih rata za neki nov pristojan auto, i plaćaću ne žalim se, samo da zdravlje služi.... nego jadan onaj ko u ovoj zemlji nema novca, tih mi je žao!

Pobegao sa lopate

05.06.2019. 08:33

Večna zahvalnost : kardiolozima sa VMA, Kliničkog Centa i Dedinja, vrhunski stručni ljudi, pravo bogatstvo i zlato Srbije Pijem 2 leka + aspirin 700 dinara mesečno. Ljudi bar jednom godišnje idite na kompletam pregled, čak i kod privatnika, nije skupo, da pisle ne bude kasno.