Отерали Танасковића и Пипера са Филолошког факултета?

Љ. Б.

04. 06. 2019. у 19:41

Отерали Танасковића и Пипера са Филолошког факултета?

Веће факултета није имало кворум Фото А. Станковић

Група од 136 интелектуалаца протестује због догађаја на Филолошком факултету. Професорима није продужен радни стаж, па неће добити ни звање емеритуса

РЕДОВНИМ професорима Филолошког факултета др Дарку Танасковићу и др Предрагу Пиперу није продужен радни однос, па нису ни предложени за статус професора емеритуса. Разлог - није било кворума за одржавање седнице Изборног већа факултета.

Прочитајте још: „СКЛОЊЕНИ ЈЕР СМО СМЕТАЛИ“: Доценти Филозофског факултета објашњавају зашто су отпуштени

Ово је изазавало револт интелектуалне јавности, па је јавности упућено писмо са потписима 136 еминентних личности из науке и уметности, у ком наводе да су забринути због разних појава које угрожавају систем српског високог школства и његове највише научно-педагошке квалитете. Аутори се обраћају деканима, професорима, ректорима, као и свим одговорним члановима научне и универзитетске заједнице.

Прочитајте још: „СПРЕМАЈУ НАМ ОДСТРЕЛ“: Професори на Филозофском факултету тврде да су на мети колега

- Желимо да укажемо на озбиљан проблем и на неопходност да се овакве потешкоће убудуће не појављују или да се успешније решавају. Реч је о томе да неким изузетним, многоструко потврђеним зналцима, као што су редовни професори др Дарко Танасковић (члан АНУРС - Академија наука и уметности Републике Српске) и др Предраг Пипер (члан САНУ), није продужен ангажман на матичном факултету и није им одобрен статус професора емеритуса. То је изостало упркос чињеници да су матичне катедре дале позитивно мишљење и желеле да задрже такве зналце за које адекватних замена напросто нема.

Дарко Танасковић Фото В. Данилов

Аутори "Предлога за размишљање", како су назвали писмо, додају да је због немогућности успостављања кворума свака правно ваљана одлука Изборног већа факултета изостала, а став матичних катедри, који указује на научну и педагошку неопходност даљег ангажовања ових професора, просто је нестао у тами која прати организовање изборне процедуре:

- Немогућност успостављања кворума тако је постала јача од свих суштинских стручних, научних и педагошких процена.

Аутори тврде да у овој "игри скривалици" има добитника, а то су они малобројни, али за изборну процедуру и укупан број гласова ипак релевантни појединци, који су лично заинтересовани за то да управо професори највиших научно-педагошких компетенција буду уклоњени са факултета, а мотивација тих људи је, како наводе, ван сваке сумње - нечасна.

На губитку су, додају, студенти, јер неће имати прилику да уче од ових изузетних професора, али и факултет и цео Универзитет, због лошијег квалитета студија.

Предраг Пипер Фото П. Милошевић

ПОДРШКА АКАДЕМИКА

ПИСМО су, између осталих, потписали и академици Матија Бећковић, Љубодраг Димић, Милован Данојлић, Гојко Ђого, Василије Крестић, Рајко Петров Ного, књижевници Владислав Бајац, Благоје Баковић, Александар Гаталица, Драган Лакићевић, Иван Негришорац, Љубивоје Ршумовић, проф. др Зоран Аврамовић, проф. др Чедомир Антић, драматург Бојана Андрић, проф. др Небојша Арсенијевић, издавач Јагош Ђуретић, др Миша Ђурковић, професор Едуард Иле, проф. др Милош Ковић, проф. др Бранко Крга, дипломате Иван Мркић и Душан Спасојевић, др Слободан Рељић, проф. др Срето Танасић...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Simon

04.06.2019. 23:14

Колико ти људи имају година-ретко глуп коментар!

Д. Мирсин Сибничанин

09.06.2019. 12:28

Треба знати да се Пипер залаже за очување српског језика и српске ћирилицее. Али, што се очувања српскее ћирилице тиче, његово залагање за њу је јалово, нефункционално и нема никакве практичне вајде. Он се залаже за очување ћирилице кроз постојање двоазбучја, као у српскохрватском језику. А такво очување ћирилице донело јее отпис 90 одсто српског писма у српској јавности. Он је чак казао једном да "још није време за једноазбучје у ћирилици". Ваљда чека да нестане и ових мање од 10 одсто азбуке.