За Мирдиту је Косово независно

Д. Матовић

29. 05. 2019. у 21:21

Само дан после упада РОСУ на север Косова, у Београду отворен фестивал уметности из Приштине. Испред ЦЗКД полиција и стотинак грађана незадовољних због одржавања манифестације

За Мирдиту је Косово независно

Натпис на улазу у Теразијски тунел / Фото К. Михајловић

САМО дан пошто је косовска полиција под изговором борбе против организованог криминала, на северу Косова насртала на недужне људе, у Београду је, у Цeнтру за културну деконтаминацију отворен фестивал косовске културе "Мир`дита, добар дан". Испред ЦЗКД окупило се стотинак противника "Мирдите", а полиција их је држала на тридесетак метара од улаза.

Од учесника протеста могло се чути да су незадовољни јер, док се усред Београда промовишу приштински уметници, деца у енклавама на КиМ играју се иза бодљикаве жице. Најспорније им је што, како кажу, организатори Косово сматрају независном државом.

- Ова манифестација је накарадна и велича УЧК и албанску некултуру - прокоментарисао је Саша Реџеповић из организације "Српска герила".

Омладина Демократске странке Србије прексиноћ је испред зграде ЦЗКД извела перформанс тражећи да се не дозволи одржавање фестивала. Поставили су пано са фотографијама спаљених православних манастира на КиМ.

- Овај фестивал пре свега видимо као провокацију, али нећемо да узвратимо насиљем - рекао нам је Здравко Веселинов, председник Омладине ДСС и члан Председништва. - Тражили смо да се забрани рад невладине организације "Иницијатива младих за људска права", која организује фестивал "Мир`дита, добар дан". Организатори Косово представљају као независну државу што је супротно Уставу Србије. И Савет жена покрета "Двери" затражио је од више државних институција одлагање или забрану фестивала.

- Овогодишњи фестивал одржава се у специфичном тренутку, када су односи Београда и Приштине на најнижој тачки од почетка бриселских преговора - навели су организатори у саопштењу. - Фестивал јасно поручује да се баријере и препреке морају уклањати, а не стварати нове.


Кордон полиције испред ЦЗКД


Последњег фестивалског дана предвиђено је представљање публикације "Историја Косова у школским уџбеницима Косова, Албаније, Србије, Црне Горе и Македоније" Шкељзена Гашија. Буру у јавности је изазвало то што аутор третира Косово као самосталну државу. Историчар и академик Василије Крестић се пита како је могуће да се промоција одржи у Београду, ако је публикација у складу са албанским интересима.


- Уверен сам да публикација, с обзиром на то да је аутор Албанац, нагиње на једну страну. На српску не сигурно - казао је Крестић.

МИРНИЈЕ НЕГО ЛАНЕ

ИСПРЕД Центра за културну деконтаминацију, уочи отварања и непосредно по почетку фестивала, било је мирније него ранијих година. Окупљени су носили слична обележја као и пре - транспаренте и слике косовских манастира.

- Када би гости фестивала осудили немиле догађаје на КиМ од пре два дана, не би им била потребна полицијска пратња - сматра Саша Реџеповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Miki-Zg

29.05.2019. 22:04

Ovaj anti-državni -srpski festival bi svaka država u svijetu zabranila ,jedino država Srbija ovim stranim plaćenicima omogućava promociju tzv. NVO ?To je isto kao kada bi Židovi u Izraelu promovirali nacističke plinske komore kao humane ljudske tvorevine ?

Blagoje Jovovic

29.05.2019. 22:36

Pa ovo je stvarno neverovatno.Kako je moguće da je u centru Beograda organizovan fastival javnog promovisanja i veličanja TERORIZMA,kad je po ustavu i zakonu Republike Srbije orgnizovanje takvog monstruoznog festivala krivično delo.Najstrašnije je to što je ta ista Srpska policija koja u sred Beograda štiti šiptare i šiptarske plaćenike,na tom istom festivalu prestavljena zločinačka i agresorska,iako u obračunu sa teroristima OVK stradalo stotine njihovih kolega.

Miso.Pec

29.05.2019. 23:34

Ne mogu da verujem da se sve ovo dešava u našoj Srbiji.Naši političari su im morali dozvoliti u suprotnom bi dobili packe od stranih ambasadora.

Perun

30.05.2019. 06:17

Ono je stvarno najpoganije što sami sebi možemo da uradimo. Toliki stepen mazohizma je stvarno patologija.Što se tiče organizatora, pa pogledajte samo ko je bio otac te Borke Pavicevic i u čijoj se kući nalazi njen centar za kulturno proseravanje. Kuću su oteli, a sada nama prodaje dekontaminaciju. Što neko reče deca komunizma nam sada uvode demokratije.

Raca Milosavljevic

30.05.2019. 08:28

....nista drugo i ne ocekivati od ove vlasti ... kao i sve posle petog oktobra su tu da ispunjavaju necije naloge ... ali izaci ce delo na videlo ...

Boris

30.05.2019. 10:37

Dopuštajući da se organizuje jedan ovako umobolan i ponižavajući festival u centru Beograda,samo dan posle uzasnog terora šiptarskih terorista na Srbima na severu Kosova,naša vlada je pokazala svom narodu u čijem interesu radi.

Boris

30.05.2019. 11:41

Dopustajuci da se ovako uzasan festival organizuje u centru Beograda,samo dan nakon ponovnog divljanja siptarskih terorista,nasa vlada je jos jednom pokazala svom narodu u cijem interesu radi.