БЕСПЛАТНО, без здравствене књижице и заказивања јуче се у 178 здравствених установа, болница и домова здравља широм Србије, а у организацији Министарства здравља, прегледало 23.790 људи, а укупан број у свих досадашњих 14 акција достигао је готово 294.000 пацијената! Само у Клиничком центру Србије у Београду било је јуче ангажовано више од 70 здравствених радника у 13 амбуланти, а могли су да се ураде хормони штитасте жлезде и ултразвучни преглед абдомена, а на клиници за очне болести КЦС и прегледи оштрине вида и очног дна.

Доцент Снежана Половина, интерниста ендокринолог, директор Поликлинике Клиничког центра, истакла је да је по 14. пут организована акција превентивних прегледа:

- Значај ових превентивних прегледа је у томе да се у правом тренутку открију или поремећаји или већ постојеће болести и онда могу да се правовремено лече. Одзив грађана на превентивне прегледе зависи и од понуђених прегледа. Болести штитасте жлезде доста занимају наше грађанство, јер су у порасту, а за само два сата било је чак 400 вађења крви у те сврхе.

ПРОЛИТАЈТЕ ЈОШ - Бесплатни прегледи широм Србије по 14. пут

Директор Клиничког центра у Крагујевацу, проф. др Предраг Саздановић, сматра да је превенција најефикаснији начин бриге о здрављу.

- Највише грађана имало је проблем са дигестивним трактом, а ту су и онколошки пацијенти који су први пут прегледани - рекао је Саздановић.

У претходним акцијама Министарства здравља многим пацијентима практично је спасен живот. Тако је више хиљада упућено на даље анализе, или задржано на лечењу.