Такмичење за основце "Шта знаш о саобраћају" у организацији Ауто-мото савеза Србије (АМСС) и МУП-а завршено је данас доделом медаља малишанима који су показали високо знање о познавању саобраћаја, а најбољи ће представљати нашу земљу на Европском такмичењу о познавању саобраћаја у Женеви.

Најбољим основцима награде су доделили министар омладине и спорта Вања Удовичић, директор полиције Владимир Ребић, председник АМС С Дејан Стојић и генерални секретар АМС С Милан Николић који су истакли да је тестове о познавању саобраћаја полагало 250.000 ђака из целе Србије.

Министар Удовичић је истакао да тај податак показује да АМС С у сарадњи са МУП-ом организује најбројнију манифестацију тог карактера не само у земљи, већ и у региону.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Beogradski đaci pokazali šta znaju o saobraćaju

"Жеља нам је да пробудимо свест код деце, али и да деца промовишу и подигну свест о безбедности саобраћаја код својих другара и родитеља", рекао је Удовичић.

Према његовим речима, таква врста такмичења представља значајан механизам за подизање свести грађана, али и служи да код деце пробуди осећај тимског духа како би научила да побеђују и губе.

"Кроз тешке задатке које решавају кроз такмичење припремамо их да презентују себе и своју земљу на међународним такмичењима", указао је министар.

Директор полиције Ребић каже да је изузетан податак то што је 250.000 деце прошло такмичење "Шта знаш о саобраћају" и додао да је то охрабрајућа вест која ће допринети да деца буду безбеднија на улицама.

"Иначе, безбедност деце је један од приоритета рада МУП-а. Поред овог такмичења које подржавамо, подсетимо и да смо од 2017. увели предмет Основи безбедности деце за ученике четвртог и шестог разреда, а од ове године и у првим разредима", рекао је Ребић.

То је, додаје, још један сегмент којим МУП показује да брине о најмлађима и да се труди да их научи да подигну своју безбедносну културу и заштите себе како у саобраћају тако и у другим опасним околностима.


Председник АМСС Стојић каже да је данас завршено јубиларно 50. такмичење "Шта знаш о саобраћају" и да је ове године учествовао рекордан број деце.

"Ове године је скоро 250.000 ученика прошло тестове. Данас су најбољи победили и освојили златне медаље, а неки од њих ће од 12. до 15. септембра представљати нашу земљу на финалном европском такмичењу у Женеви", рекао је Стојић.


Очекује добар резултат нашег тима, с обзиром на чињеницу да су ове године, истиче, направили теже тестове и компликованији полигон.

Генерални секретар АМС С Милан Николић истакао је да одржавањем тог такмичења АМС С показује да је друштвено одговорна организација и најавио да ће са том врстом такмичења наставити и даље.


"Сматрамо да су малишани ове године показали знање на завидном нивоу. Очекујемо да у Женеви после 2014. поново освојимо златну медаљу, али од победе је много важнија едукација и оно што ће наша деца научити како би себи и својим другарима подгили свест о безбедности и саобраћајним прописима", подвукао је Николић.

На Европском шампионату у Женеви нашу земљу ће представљати две девојчице и два дечака узраста од 10-12 година, а то су Лана Вујиновић из Сремског округа, Милица Мијатов из Јужнобанатског округа, Андреј Тодоровић из екипе "Београд 1" и Стефан Живанов из Јужнобанатског округа.

Наиме, ученици су се надметали у теоријском делу у решавању саобраћајаних тестова, као и у практичном делу који је подразумевао вожњу бицикала на полигону.

На такмичењу је учествовало око 1.000 основних школа из 25 округа, а данас су се такмичили победници окружних такмичења из Србије и победници општинских такмичења из Београда.