ТЕСТ НОВОГ ТЕРЕНСКОГ ВОЗИЛА ЗАСТАВА НТВ: Војска се опрема новим возилима, наоружањем и средствима (ВИДЕО)

Тањуг

25. 05. 2019. у 12:23

ТЕСТ НОВОГ ТЕРЕНСКОГ ВОЗИЛА ЗАСТАВА НТВ: Војска се опрема новим возилима, наоружањем и средствима (ВИДЕО)
Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да ће бити учињено све да се Војска Србије опрема новим возилима, новим наоружањем и новим средствима.
Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да ће бити учињено све да се Војска Србије опрема новим возилима, новим наоружањем и новим средствима.

"Војска Србије не сме да заостаје у технолошком смислу ни за једном другом армијом у нашем окружењу. Као што видите, ми се трудимо да на првом месту купујемо домаћу памет, домаће производе, купујемо оно што наша одбрамбена индустрија сама може да произведе", рекао је Вулин на промоцији и тесту новог теренског возила "застава НТВ".

Како се наводи у саопштењу Министарства, Вулин је на теренском полигону Центра Националне возачке академије (НАВАК) рекао да је возило "Застава ТЕРВО" нешто што је заиста добра вест за Војску Србије, ако покаже добре карактеристике.

"Надам се да ћемо већ до краја године моћи да уведемо ''нулту серију'' и самим тим уведемо ово возило у наоружање Војске Србије", нагласио је министар.

В. д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић рекао је да ново теренско возило Застава НТВ заједнички развијају Војно-технички институт и фабрика "Застава ТЕРВО".

"Возило је направљено у две варијанте, по захтеву тактичког носиоца Управе за логистику Генералштаба Војске Србије, а по свим карактеристикама у светском је врху и апсолутно превазилази све што је до сада за ту намену на располагању Војсци Србије", рекао је Милорадовић.

Он је додао да је циљ да се врло широка флота разних старих возила, као што су "пух", "пинцгауер" и разна "тамова" возила замене, јер су застарела и њихове карактеристике нису на садашњем на нивоу који се данас захтева.

Милорадовић је прецизирао да су у конструкционом смислу изабране компоненте и главни подсистеми реномираних светских произвођача највише класе, а да су остало урадили домаћи инжењери, стручњаци и радници у предузећу "Застава ТЕРВО".

Он је додао да возило улази у завршна испитивања ради увођења у наоружање, и очекује се да се тај процес заврши пре краја ове године и да се уђе у "нулту серију", односно опремање Војске Србије.

"Застава НТВ" произвођача "Застава ТЕРВО" за сада је урађено у две варијанте - комби 8 плус1 и теретно возило камион 2 плус1 с додатних осам места у товарном сандуку.

Возило је намењено за тешке теренске услове, 4 пута 4 погонске конструкције, уз додатну носивост од 1.400 килограма плус 1.700 килограма вуче додатног средства.

Планиране су и разне врсте надоградњи за потребе јединица, служби и родова Војске Србије, додаје се у саопштењу Министарства одбране Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације