Деца српског порекла из дијаспоре посетила су зграду Председништва Србије, где их је угостио председник Александар Вучић уз поруку да буду најбољи амбасадори српског народа и државе и да увек имају на уму да је Србија њихова отаџбина и да чујаву српски језик и културу.


Деца учествују у манифестацији Свесрпски дечји сабор, који се одржава од 23. до 28. маја.


Деца узраста од 10 до 14 година из САД, Астралије, Велике Британије, Норвешке, Немачке Француске , Шведске, Хрватске, Северне Македоније, Словеније и Румуније, обишла су здање на Андрићевом венцу, где их је генерални секретар председника Никола Селаковић упознао са српском историјом и историјатом саме зграде.


Након обраћања, деца су искористила прилику да са председником Вучићем направе и неколико "селфија".


Вучић им је поводом Дана словенске писмености, који се данас обележава, поручио да чувају свој српски језик и користе српско ћирилично писмо и изван матице и да брину о својој Србији.


Додао је да му је драго што су српска деца из различитих делова света и региона дошла да посете Београд, те подсетио да данас по први пут славимо Дан словенске писмености у нашој земљи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић честитао индијском премијеру на победи на изборима


"Замолио бих посебно вас који живите ван граница Србије да чувате свој српски језик, да га не само добро научите, већ користите српско ћирилично писмо, да бринете о својој Србији и гледате да се у своју земљу вратите. Домаћине бих замолио да учите много тога од својих гостију, али и да склопите трајна пријатељства, да их позивате да увек долазе код вас, да покажете не само Београд", рекао је он.


Вучић је замолио домаћине, основце из београдске школе „Старнина Новак“ да им покажу Сремске Карловце и Нови Сад, манастире у центалној Србији, али можда и да оду до Сребрног језера и Голупца да виде како смо неке од наших најважнијих средњевековних тврђава обновили.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић Суаресу: Србија ће увек бити искрен пријатељ Шпаније


"Ово је ваша кућа, Председнистсво је ваш дом. Још мало када порастете, а и већ данас, да будете најбољи амбасадори српског народа и српске државе, а ми ћемо да се боримо када постанемо мало богатији и успешнији да се вратите у отаџбину, да својој земљи и свом народу дате оно најбоље што сте могли да научите. Желео бих да заволите Србију, да знате да је то ваша отаџбина, чувате српску културу, а ми ћемо у томе колико можемо помоћи", нагласио је он.


Манифестација Свесрпски дечји сабор је први пут одржана прошле године, са идејом да је једном годишње окупе деца из расејања, како би упознали Србију, као земљу свог порекла, српску културу и историју.


И ове године манифестација се одржава под покровитељством председника Србије, а у организацији града Београда и Министарства спољних послова, уз подршку Министарства кулутре.


Планирано је да деца посете Тршић, ако и значајне државне институције у престоници.ДЕЦА ИЗ ДИЈАСПОРЕ: РАДУЈЕМО СЕ СВАКОМ ДОЛАСКУ У СРБИЈУ

"Волела бих да се једног дана преселим из Француске у Србију и да овде живим. Мало, помало све иде на боље", каже Ана која је рођена и живи у Паризу, а која је данас са више од 100 деце српског порекла из дијаспоре била гост председника Србије Александра Вучића у оквиру манифестације "Свесрпски дечији сабор".

Ана течно, али са благим нагласком, говори српски који је научила уз родитеље, а истиче да је радује сваки долазак у Србију.

"Посебно ми значи ова манифестација јер могу да научим много тога из историје и културе наше земље", каже Ана.

Никола Добрић, који живи у Сиднеју, није први пут у Београду, а радује га што има прилику да се дружи са вршњацима српског порекла из целог света и да говори српски.

Како каже, српска деца у Аустралији немају могућност да уче матерњи језик у школи, а српски је научио у породици.

"Са родитељима причам српски, идемо и у нашу цркву, а нас 30-ак иде и на фолклор", прича Никола који би волео да види Калемегдан и Тврђаву.

Додаје да му је једна од жеља пре доласка у Београд била и да упозна председника Србије и посети зграду Председништва.

Ана Лена и Мартина из Франкфурта не крију одушевљење сусретом са председником Србије и обиласком једне од најважнијих државних институција.

"Испунила нам се жеља, лепо су нас угостили, председник је врло љубазан, а чули смо и неке занимљивости. Иако смо се навикле на живот у Немачкој, срећне смо сваки пут када дођемо у Србију", каже Ана Лена.

За Милицу Кечу и Невену Јелачау из околине Грачаца у Хрватској веома значи што су део занимљиве манифестације Свесрпски дечији сабор.

"Драго нам је што су позвана и деца из Хрватске, лепо је упознати нове другаре.

Програм је интересантан и мислим да ћемо се лепо провести и да ћемо кад се вратимо пробудити и код осталих жељу да посете Србију", кажу Милица и Невена.

Пре сусрета са председником Вучићем, генерални секретар Председника Републике Никола Селаовић је упознао децу са историјатом здања на Андрићевом венцу.

Испричао им је да се зграда некада звала Нови двор за који је 1911.године камен темељац поставио краљ Петар И Карађорђевић и да је од 1990.године седиште Председника Србије.

Селаковић је деци показао жути салон у којем се одвијају радни састанци председника са страним делегацијама и објаснио им симболику три заставе које се налазе у просторији - државне заставе Србије, председничке заставе "стандарда" и заставе ЕУ.

Гости су имали прилику да науче да застава "стандарда",која је квадратног облика са грбом којк је осмислио познати српски политичар и дипломата Стојан Новаковић, представља председника државе и да је у прошлости била дворска застава династије Обреновић коју су наследили и Карађорђевићи.

Селаковић је, затим, децу увео у зелени салон где им је показао дела најзначајнијег српског сликара 20.века Саве Шумановића и испричао им најзанимљивије детаље из живота познатог уметника.

Обилазак је настављен у свечаној трпезарији у којој се налазе портрети најзначајнијих српских владара као што су кнез Милош Обреновић, кнез Михаило Обреновић, краљ Александар И Карађорђевић...

Реч је о делима Паје Јовановића која су, нагласио је Селаковић, од непроцењиве вредности.

Учесници Свесрпског дечјег сабора су деца узраста од 10 до 14 година из Немачке, Велике Британије, САД, Аустралије, Норвешке, Француске, Шведске, Румуније, Хрватске, Северне Македоније и Словеније.